Postavlja se pročistač otpadnih voda kod Avijatičarskog mosta

Tada je izgradnja dijela desno i lijevo obalnog kolektora na području od Avijatičarskog mosta do Čekrka, i to u dužini od nepuna tri kilometra uzvodno, privedena uspješno kraju. No, kako doznajemo od direktora Javnog poduzeća Vodovod Mile Puljića, za koji dan se radovi nastavljaju i to na postavljanju pročistača otpadnih voda na spomenutoj dionici.

Prvi dio pročistača

- Od kako su radovi prekinuti u šestom mjesecu, radilo se na rješavanju imovinsko- pravnih odnosa, no to još nije završeno, stoga radovi na postavljanju drugog kolektora ne mogu još početi. No, ono što ovih dana počinjemo raditi jest postavljanje pročistača otpadnih voda.Tenderska dokumentacija je gotova, i ovih dana bi trebala biti objavljena. Nakon toga kreću radovi, kazao je Puljić. Kad su u pitanju financijska sredstva, Puljić je pojasnio kako ovakav projekt iziskuje velika financijska sredstva te kako su za dužinu od nepuna tri kilometra uzvodno kolektora utrošena sredstva od skoro 2 milijuna maraka, a to je samo početak ovog mega projekta. Dodao je i to kako projektna vrijednost cijelog pročistača i lijevo i desno obalnog kolektora iznosi više od 15 milijuna eura.

- Mi ćemo krenuti u natječaj, a usput tražiti sredstva za nastavak radova. Za sada je osigurano 5 milijuna maraka i to će nam biti dovoljno za prvu fazu. Taj dio posla je obvezan jer nema smisla raditi dalje dionicu bez osiguranog ušća, pojasnio je Puljić. Dodao je i to kako će se svi radovi odvijati u fazama. Također je naglasio da je izabran oblik pročistača otpadnih voda te će se isti raditi u lotovima.

Dugogodišnji problem

Rok za završetak cjelokupnih radova nije poznat jer će se daljnji ugovori i izvođenje radova odvijati u fazama, odnosno u skladu s priljevom sredstava. Jedno je sigurno, smatra Puljić, da će realizacijom ovog megaprojekta konačno biti riješen problem otpadnih voda u gradu što je već godinama jedan od gorućih problema te da isti predstavlja svjetliju budućnost Mostara.

Piše:Almedina Bečić / Dnevni list