FOTO  Posljedice paljevina u Mostaru: Mnogo posla za vještake i građevinare

Mostar, prosvjedi, Mostar, paljevina, prosvjedi, Mostar, paljenje, prosvjedi, šteta
Čak se ne zna ni kad će početi njena obnova, budući je, kako neslužbeno doznajemo iz Gradske uprave, za to potrebno čak milijun i pol maraka. Na uništenim prostorijama SDA obnova, također, nije počela, a njeni članovi smještaj su našli u obližnjim uredima, koje je koristilo Gradsko vijeće Mostara.

Finalni radovi

- Šteta je ogromna. Mislimo da će obnova zgrade Gradske uprave koštati preko milijun i pol KM. Nemamo toliko para i nitko ovdje ne zna kad bi mogla krenuti obnova zgrade u Cernici. Gradska vijećnica se, pak, obnavlja i ona je već sada funkcionalna. Mijenjaju se klime i saniraju druga oštećenja od požara, ali će sve biti završeno relativno brzo, kazao je izvor Oslobođenja iz Gradske uprave Mostara. Službenu izjavu nije bilo moguće dobiti budući je Gradska uprava sada razmještena širom grada i još nije potpuno jasno gdje se koja služba nalazi.

Iz Vlade HNŽ-a, pak, saznajemo kako će obnova njihove zgrade trajati još desetak dana.

- Radovi na zgradi Vlade HNŽ-a su u završnoj fazi. Zgrada se dovodi u optimalno stanje i u njoj će se odskora nastaviti normalno raditi, kao i prije događaja od 7. veljače. Prostorije koje su stradale tijekom požara u najvećoj su mjeri obnovljene. U toku su finalni radovi na instalacijama. Kroz deset dana ćemo moći normalno raditi u svim uredima, kazao je glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović, te dodao kako Vlada još nema potpunu informaciju o pričinjenoj šteti, niti koliko će obnova zgrade naposljetku koštati.

Ne zna se ni koliko će trajati i koštati obnova zgrade Skupštine HNŽ-a u Šantićevoj ulici, no očekuje se da će se sjednica Skupštine zakazana u petak održati upravo na toj lokaciji. Radovi su pri kraju na Domu HDZ-a BiH.

- Još nisu u funkciji prostorije Zajednice žena HDZ-a BiH, te uredi županijskih odbora u prizemlju. Svakodnevno se radi, no u ovom trenutku ne mogu kazati kad će sve biti okončano. Isto tako, ne znamo ni kolika je točno cijena, jer neprestano se javlja potreba za novim radovima, kazao nam je izvor iz HDZ-a BiH.

U SDA nemaju para

Salem Marić, glavni tajnik mostarske SDA, potvrdio nam je kako je na prostorijama Kantonalnog i Gradskog odbora ove stranke u Mostaru pričinjena velika šteta.

- Mi smo prostorije očistili i zatvorili. O iznosu štete ne mogu govoriti, jer ništa precizno ne znam. Policija je vršila uviđaj, a bili su tu i različiti vještaci. Za sada su te prostorije zatvorene i ne znam kad će biti obnovljene. Mi, uostalom, nemamo ni para za njihovu obnovu, kazao je Marić.

Policijsko izvješće o neredima 7. veljače bit će predstavljen zastupnicima HNŽ-a, na zasjedanju u petak.

Oslobođenje