FOTO  Poplave prosjake iz Bosne potjerale u Hercegovinu

Mostar, prosjaci, Mostar, prosjaci, prosjaci, Mostar, romi, Bosna, Hercegovina, poplave, Mostar, prosjaci, problem
Poplave koje su prošlog mjeseca pogodile Bosnu, natjerale su brojne prosjeke s tog prostora da se presele južnije tako da ih ove godine, kako ističu iz mostarske Turističke zajednice (TZ), ima deset puta više nego inače.

Brojne prijave

Na svakom ćošku sjede ili vuku za rukav turiste i građane, tražeći novac, a nije rijedak slučaj ni da obilaze ugostiteljske objekte u kojima napadaju i uznemiravaju goste.

Voditelj TZ Mensud Duraković kaže da je ovaj problem sve evidentniji i navodi da su do sada napisali 128 prijava za prosjačenje i uputili ih policiji.

- Svakodnevno dobivamo prijave turista da ih uznemiravaju, napadaju, pokušavaju uzeti novac i slično. To je strašan i, čini mi se, jedini problem koji uveliko utječe na turizam. Pored svega ostalog, čini mi se da su upravo to turisti uvidjeli kao najveći problem našeg turizma - pojašnjava Duraković.

Policija, također, radi sve da iskorijeni ovu pojavu pa su tako ove godine, ističe Duraković, formirali i zapovjedno mjesto u Starom gradu i njihove patrole stalno su na terenu s turističkim radnicima.

Primjer Hrvatske

- Na sve načine pokušavaju da ih se riješe, uhite ih, izvedu izvan granica Županije, ali se oni za nekoliko dana opet vraćaju u još većem broju. Devedeset posto njih nije iz BiH, odnosno dolaze iz Srbije. To se vrlo lako može riješiti sudskom zabranom ulaska u zemlju, kaznenim prijavama za organizirano prosjačenje i nebrigu o djeci te visokim novčanim kaznama - dodaje Duraković.

Trebamo se, naglašava, ugledati na primjer Hrvatske, koja je ovaj problem riješila upravo na takav način.

Djecu raspoređuju po gradu

Na brojnim mjestima u gradu svakodnevno se mogu vidjeti djeca od četiri i više godina s ispruženom rukom, koju stariji ostavljaju da bi za njih prosila.

- Njihov šef ih svakog dana doveze i rasporedi po gradu. To se nikako drugačije ne može nazvati nego kaznenim djelom organizirano prosjačenje - naglasio je Mensud Duraković.

Dnevni avaz