Ponašali su se prema nama kao da smo kriminalci

bh. hrvati, Hercegovina, kriza, banke, Mostar, vodovod, Mostar, pomoć, humanitarne akcije i apeli, Marijan Zovko, panorama, sda, Mostar, Mostar, ante mostar, Udruga Vrisak, Mostar, peticija, deratizacija, Mostar, stari grad
Zbog naraslih tenzija u jutarnjim satima, prilikom izlaska inspektora na ovu lokaciju izišli su i pripadnici policijskih snaga, kako ne bi došlo do većeg incidenta.
Nezadovoljni vlasnici

Hilmo Đidelija, voditelj službe za inspekcijske poslove, za medije je izjavio kako je ovim nastavljeno uklanjanje nelegalnih objekata na području grada Mostara. Sljedeći na listi za uklanjanje, kako je kazao, su objekti čije je rušenje započeto ranije, a nije završeno, te oni za koje je davno izdana naredba za sankcioniranje.
Izvršenje rješenja Službe za inspekcijske poslove jučer je zabilježio objektiv našeg fotoreportera. Nakon što su inspektori na licu mjesta obavili svoj posao, te kada su se već smirile strasti, ponovno smo posjetili demoliranu mesnicu kako bi dobili mišljenje vlasnika Nikole i Marice Andačić, inače iz Ljutog Doca. Iako Nikola nije bio tu, njegova supruga Marica pristala je razgovarati s nama. Ona tvrdi kako ima valjanu dokumentaciju za rad mesnice, te kako inspektori nisu imali pravo istu zatvoriti i demolirati.
- Ovu radnju smo napravili još 1996. Tada smo dobili uporabnu, građevinsku i urbanističku dozvolu. One jesu bile privremenog karaktera, ali u njima je navedeno da vrijede do usvajanja regulacijskog plana. Budući da taj plan nije usvojen, mi nismo ni mislili da bi do ovoga moglo doći, uzrujano je kazala Marica Andačić.
Prema njezinim riječima, oko ovog slučaja se vodi upravni spor koji još uvijek nije okončan, te kako zbog toga nije smjelo doći do rušenja. Priča kako su ona i suprug, nakon što im je najavljeno da će se objekt rušiti, našli novi. Međutim, taj novi objekt još uvijek nema osnovne uvjete da bi se u njemu moglo raditi.

Zabranili snimanje


Zato su zamolili inspektoricu Jagodu Barbarić, koja je vodila ovaj slučaj, za odgodu izvršenja, na što su dobili negativan odgovor.
- Prije mjesec dana tražili smo odgodu od trideset do devedeset dana kako bi mogli opstati dok ne sredimo novi prostor. Međutim, inspektorica Barbarić nije pristala na to. Kada su došli da ruše objekt, zamolili smo je da nam da još par dana, ali i to je odbila, kazala je Marica. Požalila se i na način na koji su se policajci odnosili prema njezinoj obitelji jučer ujutro. Ponašali su se prema njima, govori Marica, kao da su kriminalci. Kaže kako je njezina kći htjela snimiti čitav događaj, na što su policajci burno reagirali, pokušavši joj iz ruku istrgnuti napravu s kojom je snimala.

Piše: Marin Vučina/dnevni list