Policija u HNŽ od sljedeći tjedan u protestnoj šetnji

policajci šetnja
... mogu prekidati tijekom štrajka, policija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji će od sljedeći tjedan kontinuirano organizirati protestne šetnje, javlja Dnevni avaz.

Zaključeno je to na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora (UO) Sindikata policije HNŽ, na kojoj je istaknuto da, praktično, od lipnja nisu uspjeli postići dogovor s resornim ministarstvom i Županijskom vladom u vezi s uvjetima generalnog štrajka, što je, istaknuli su, jedinstven slučaj u BiH.

Podsjetimo, koncem prošle godine policajci su organizirali protestnu šetnju, kojom su ukazali na činjenicu da više od šest godina čekaju na isplatu duga na osnovu pravomoćnih sudskih presuda. Riječ je o tužbama koje su pripadnici MUP-a HNŽ podnijeli protiv Županijske vlade zbog nepoštivanja odredbi kolektivnih ugovora, a koje su teške više od 12 milijuna KM.

Predsjednik Sindikata Kemal Đono podsjetio je na to da je odlukom Općinskog suda u Mostaru još u prosincu prošle godine nezavisnom arbitru naloženo da mora donijeti odluku o tome koji se poslovi ne mogu prekidati tijekom štrajka.

- U međuvremenu se imenovani arbitar razbolio, pa je nakon toga izabran novi, za kojeg smo dali suglasnost, no na rješenje o njegovom imenovanju još čekamo. U nekoliko navrata smo upozoravali poslodavce da to učine, ali su se oni oglušili na to. Jednostavno, nema socijalnog dijaloga i to se, očito, na sve načine izbjegava - kazao nam je jučer Đono.

Iznio je da će od Županijskog tužiteljstva zatražiti da se uključi u proces vansudskih nagodbi za kojima su posegnuli u Vladi HNŽ.

- Smatramo da je to nezakonito, jer je riječ o pravomoćnim sudskim presudama i bilo kakve nagodbe u vezi s tim su, po nama, nedopustive. Imamo kolega koji od 2003. godine čekaju na isplatu po osnovu pravomoćnog rješenja, što znači da policajac provede pola radnog vijeka u ostvarivanju svojih prava - istaknuo je Đono.

Đono je poručio i da za sve svoje aktivnosti imaju podršku svih sindikalnih organizacija Saveza samostalnih sindikata HNŽ.

S druge strane, iz Vlade HNŽ podsjećaju na to da su naslijedili problem pravomoćnih sudskih presuda iz ranijeg perioda te da sve čine u traženju optimalnih rješenja koja neće ugroziti budžet HNŽ.