Pola milijuna maraka za zaštitu mostarskog kulturno-povijesnog naslijeđa

snijeg stari most

... će provoditi Agencija "Stari grad", koja je zadužena za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Mostara. Od spomenutog iznosa 80.000 maraka bit će usmjereno na intervencije na devastiranim objektima koji predstavljaju opasnost za živote i imovinu građana.

U razgovoru za Fenu direktor Agencije "Stari grad" Miralem Fajić podsjetio je kako se u povijesnom gradskom području Mostara, koje je proglašeno nacionalnim spomenikom, nalazi nekoliko devastiranih objekata u vlasništvu Grada, poput zgrade bivše općine u Titovoj ulici te više djevojačke škole u neposrednoj blizini.

U sklopu planiranih aktivnosti bit će uklonjeni nestabilni dijelovi objekata te postavljene fasadne skele na zgradi bivše općine, no radi se tek o vatrogasnim mjerama, dok će se na trajno rješenje problema i potpunu rekonstrukciju u ratu devastiranih objekata, kako sada stvari stoje, čekati još godinama.

- Prema nalogu federalnog inspektora mi smo dužni osigurati te razrušene građevine, dok trajno rješenje zahtjeva velika novčana sredstva te uključivanje viših razina vlasti. Postoje određena idejna rješenja kako bi se zgrada bivše općine mogla obnoviti, ali bez osiguranog značajnijeg iznosa novca u taj postupak nema svrhe ulaziti - kazao je Fajić.

Dodao je kako se u rješavanje problema svakako mora uključiti i federalna vlada, jer je na to obvezuje odluka o proglašenju povijesnog gradskog područja Mostara nacionalnim spomenikom.

Govoreći o drugim planiranim aktivnostima Agencija "Stari grad" u 2018. godini, Fajić je istaknuo da su, među ostalim, planirana sredstva za održavanje kule Halebije i prostorije udruženja gluhih i nagluhih, zatim sredstava za prethodne radovi istražnog karaktera s izradom Projekta restauracije Karadžoz-begova mosta u Blagaju, obnova i tekuće održavanja zgrade Narodnog pozorišta Mostar, rekonstrukcija krovne konstrukcije i fasade s otvorima kluba "Brodari", obnova zapadne fasade zgrade Biskupije u Vukodolu te arheološki i konzervatorski radovi na pomoćnim objektima Biskupije, kao i monitoring Starog mosta te izrada projekta u starom gradu Mostar i Blagaj. U 2018. godini nastavljaju se i radovi na obnovi utvrde Stjepan grad u Blagaju.

- Osam godina postepeno se radi na uređenju Stjepan grada. Što se tiče konzervacije s tekućim održavanjem bedema, oko tri četvrtine posla je završeno. Ostala je još neurađena sjeverna strana gdje su bedemi i najširi, od metar i pol do dva metra - kazao je Fajić. Po njegovim riječima, za završetak vanjskih radova potrebno je još oko 250.000 maraka, nakon čega slijedi unutarnja rekonstrukcija utvrde, što je daleko zahtjevniji i teži posao.

- Vanjske konture objekta zadržane su koliko-toliko, dok je unutrašnjost u potpunosti devastirana. Od 1963. kada je rađena arheologija na Stjepan gradu, dalje se ništa nije radilo. Mi smo proteklih godina uradili dio posla, sada se može ući u utvrdu bez opasnosti, postavili smo video nadzor, kao i 15 reflektora u okviru realizacije Projekta vanjske rasvjete Starog grada Blagaja - istaknuo je. U okviru rekonstrukcije i uređenja Stjepan grada planirana je i izgradnja uspinjače koja bi posjetitelje vodila do utvrde koja se nalazi na uzvisini.

FENA