Pogledajte kako će izgledati nova Klinika za dječje bolesti u Mostaru

Mostar, klinika
Iako će sigurno u određenim dijelovima biti promjena, već je poznato gdje bi se zgrada trebala nalaziti i kako bi trebala izgledati. Nova zgrada klinike za dječje bolesti predviđena je na lokaciji iza zgrade Više medicinske škole u neposrednoj blizini nove zgrade Klinike za onkologiju, što je također promjena jer je ranije govoreno kako će se stara zgrada pedijatrije rušiti kako bi se napravila nova. - Povezat ćemo novu zgradu Klinike za dječje bolesti sa sadržajima glavne zgrade toplom vezom, odnosno postojećim tunelom koji je izgrađen od glavne zgrade (etaža suterena) do zgrade nove Onkologije - rekli su nam u SKB-u Mostar.

Pravilnici EU

Dimenzioniranje sadržaja klinike izvršeno je prema pravilniku Hrvatske i Engleske, jer su pravilnici u BiH zastarjeli i ne odgovaraju današnjim zahtjevima. Temeljem usvojenog arhitektonsko-građevinskog programa predviđena je izgradnja zgrade neto površine 5722,50 m2, za organizaciju stacionarnog dijela za 106 postelja pedijatrije i 31 posteljom klinike dječje kirurgije. U ovom broju postelja nalazi se 34 postelje za majke ili pratnju male djece, koji imaju zakonsko pravo boraviti uz dijete tijekom hospitalizacije. Zgrada je predviđena s ukupno pet etaža: suteren, prizemlje te još tri kata. - U suterenu će biti predavaonica, veća dvorana za oko 100 posjetitelja, kao i garderobe osoblja, spremišta i zajedničke djelatnosti za rad s rubljem, čistači servis i sadržaji za evakuaciju otpada.

Sadržaj zgrade

U prizemlju će se smjestiti administrativni dio - upis pacijenata za prijem u bolnicu, sadržaji specijalističko-konzilijarnih djelatnosti i dnevna bolnica. Prvi kat će imati stacionarni sadržaji pedijatrije za smještaj 38 dječjih postelja i 13 postelja za majke pratilje, uprava klinike. Drugi kat stacionarni sadržaji pedijatrije za smještaj 11 dječjih postelja i 4 postelje za majke pratilje, te stacionarni sadržaji dječje kirurgije s ukupno 26 dječjih postelja i 5 postelja za majke i pratnju - objašanjavaju nam u SKB-u Mostar. Treći, odnosno zadnji kat imat će stacionarne sadržaje za smještaj osam kreveta neonatološkog odjela uz koje je predviđen smještaj 12 majki. Osim klasičnog neonatološkog odjela, na istom katu predviđeni su sadržaji Jedinice intenzivnog liječenja (JIL) za djecu uzrasta od 1 mjeseca do 18 godina s pet postelja i JIL za neonatologiju s ukupno 14 mjesta. Sve je poznato, sve je spremno, čeka se samo odobrenje sredstava kako bi realizacija ovog velikog projekta i započela.

vecernji.ba