Podstanari na mukama, najam dvosobnog stana u Mostaru 900 KM

Podstanari na mukama, najam dvosobnog stana u Mostaru 900 KM
Cijene četvornoga metra stana odavno su premašile 2000 KM te je kupnja nekretnine za većinu građana nemoguća misija.

Ako nemaju mogućnost dijeliti stambeni prostor s roditeljima, jedino rješenje je podstanarstvo, piše Večernji list BiH. Međutim, u gradu na Neretvi i to za mnoge postaje neizvedivo. Naime, Večernji list kontaktirala je obitelj koja već danima pokušava naći dvosoban stan za najam, ali ponuda je jako mala, a stanovi koji se nude iznajmljuju se po vrtoglavim cijenama.

"Stan u kojem smo trenutačno moramo napustiti za nekoliko dana jer ga je vlasnik prodao, pa smo krenuli u potragu za drugim. Međutim, već na početku uslijedio je šok. Naime, ponuda stanova je jako mala, većina onih koji se nude prilagođena je studentima, a nama je potreban stan za četveročlanu obitelj. Uz to, najveći su problem cijene. Za dvosoban stan u zgradama starim po trideset i više godina traže po 900 KM najamnine. Pa to je više od prosječne bh. plaće. To si jedna obitelj jednostavno ne može priuštiti ", kazali su.

Sva rodbina i prijatelji su se angažirali, ali stan po nekoj normalnoj cijeni nisu uspjeli naći. "Svi smo se angažirali, zovemo, tražimo, ali bezuspješno. Samo sam je pozvala trideset brojeva ", kazala je šokirana žena.

Nakon tog razgovora provjerili smo ponudu u oglasnicima i zaista je većina stanova koji se nude opremljena kao spavaonice i namijenjena isključivo studentima. Izgledom više podsjećaju na studentski dom nego na stan za obiteljsko stanovanje. Napomenimo kako se sve ovo odnosi se na stanove u zapadnom dijelu grada.

Cijene u istočnom dijelu ipak su znatno povoljnije. Što je najzanimljivije, nenamješten stan koji se izdaje uopće nismo mogli pronaći. Cijene iznajmljivanja stanova posljednjih godina naglo su porasle, a mnogi su prisiljeni plaćati skupe najamnine, često i za neuvjetan smještaj.

Studenti tvrde kako su oni najviše na udaru jer su stanovi dosegnuli cijene koje su mnogo veće od njihova standarda. Nisu zadovoljni ni onim što im se pruža za novac kojim plate stanovanje, tvrdeći kako je nezahvalno biti "pod tuđim krovom" jer vlasnici znaju diktirati svakakve uvjete kojima se oni moraju prilagođavati. Osobe koje su prinuđene unajmljivati prostor za stanovanje tvrde i kako stanodavci često preurede suvišne i neuvjetne prostorije u sobe kako bi ih iznajmili i na njima zarađivali. Podstanari navode i kako cijene nekretnina vrtoglavo rastu, što uzrokuje veće najamnine. Potražnja za stanovima u Mostaru je velika, a ponuda prilično ograničena pa se onda lako koristi situacija.

"Većina stanova je precijenjena s obzirom na stanje u kojem se nalaze. A oni koji imaju usklađenu cijenu s izgledom, najčešće imaju stanodavce koji su prestrogi. Cijena se povećava konstantno, a na stanovima se ne radi niti se u njih ulaže ", požalila se jedna od mnogobrojnih studentica u gradu na Neretvi.