FOTO  Počinje Kulturno ljeto župe Goranci 2017.

Goranci, Mostar-Goranci
Ovogodišnja manifestacija počinje 15. Srpnja a traje do sredine rujna i nudi zanimljiv program.

Ovogodišnje izdanje Kulturnog ljeta otvaramo foto natječajem Prirodne ljepote zavičaja - Hercegovina, te projekcijom dokumentarnog filma "Čabulja" 15. srpnja, a završava MTB biciklističkom utrkom.

Prirodne ljepote zavičaja - Hercegovina - Subota, 15. srpnja
Kao i prošlih godina, tražimo najbolju i najljepšu fotografiju i nagrađujemo najboljeg autora fotografije. Na natječaju mogu sudjelovati sve fizičke osobe. Fotografije moraju biti autorske, a svaki sudionik može poslati maksimalno dvije fotografije dimenzija 2433 x 3638 pixela (20 x 30 cm). Fotografije se šalju isključivo na mail [email protected].

Projekcija dokumentarnog filma Čabulja - Subota, 15. srpnja
Dokumentarni film "Čabulja", autora Marija Raguža, koji progovara o stradanju, ratu, potrazi i ljubavi prema obitelji, premijerno će biti prikazan na mjestu gdje se događaj i zbio, u podnožju gorde Čabulje. U manje od 30 minuta filma, opisan je tragičan događaj iz ratne 1943. godine. Potpuno zaboravljen slučaj, izuzev za užu obitelj, ponovno je oživio i razvio se u dirljivu i dojmljivu priču. Posada zrakoplova nestala je na letu iz Mostara ka Banja Luci. Mnogi tragični događaji tog teškog ratnog vremena učinili su da je cijeli slučaj brzo pao u zaborav, za sve, osim za obitelj koja nikada nadu u sretan ishod nije izgubila... Projekcija je predviđena u Osnovnoj školi pod Jelom 15. srpnja u 20 sati.

Promocija knjige pjesama Putnik u vremenu - Subota, 30. srpnja
Prvijenac mladog autora Ivana Vrljića, a riječ je o zbirci od 44 pjesme ljubavne tematike, nastale u proteklih desetak godina. Autor se poezijom bavi od svoje jedanaeste godine, pjesme su mu već objavljivane u književnim časopisima, a zamijećen je i na različnim književnim događajima, ne samo u BiH. Živi i stvara u Mostaru, a korijene vuče iz Bogodola. Promocija knjige predviđena je 30. srpnja u Bogodolu u 20 sati.

Pučko veselje - Nedjelja 6. kolovoza
Središnji događaj Kulturnog ljeta - Pučko veselje koje će se ove godine održati na igralištu na Bilom grebu, a na kojem će nastupiti brojni izvođači, te članovi lokalnih KUD - ova i pjevačkih skupina, koje njeguju tradicionalnu kulturnu i glazbenu baštinu Hercegovine. Uz zabavu, pjesmu, roštilj, piće i veselje ne sumnjamo da će Goranci biti središte Hercegovine.

Promocija romana Posljednji - Četvrtak, 10. kolovoza
Mostarska književnica Anita Martinac će nakon promocije romana Medaljon u Osnovnoj školi pod Jelom, predstaviti i najnoviji roman "Posljednji". Autorica u romanu priču o Križnom putu gradi na sudbini Šimuna Marića i njegovih generacijskih prijatelja. Osim tematske iznimnosti, čar ovomu romanu, pruža dokumentaristička građa, njezino prikupljanje i istraživanje, ali i vjerodostojno umjetničko oblikovanje, te građa, koja daje cjelovitiji uvid u sustav stradalništva, položaj žrtava, ali i njihovih krvnika. Promocija je predviđena u Osnovnoj školi pod Jelom 10. kolovoza u 20 sati.

5. Memorijalna utrka konja Ante Tomić - Fric i Miroslav Krešić - Mićo
Peta Memorijalna utrka konja koja se već tradicionalno organizira u spomen na Antu Tomića - Frica i Miroslava Krešića - Miću, rano preminule Gorančane i velike zaljubljenike u konjički sport i očuvanje tradicije uzgoja konja na Bilima. Datum utrke će biti pravovremeno objavljen.

11. rujna - MTB bicikslistička utrka - 3. rujna
MTB bicikslistička adrenalinska utrka na autentičnim lokalitetima Goranaca o čijim se ljepotama priča i piše i izvan granica Hercegovine.

- Zahvaljujemo se svim sponzorima i podupirateljima koji su i ove godine poduprli naš rad te tako omogućili održavanje ove manifestacije koja će i ove godine Gorance i okolicu držati budnim u ovim ljetnim mjesecima. Vjerujemo da smo sa dosadašnjim radom kroz manifestaciju postali prepoznatljivi s ciljem promocije prirodnih ljepota našeg zavičaja, kažu iz Organizacijskog odbora.

Organizaciji ovogodišnjeg izdanja Kulturnog ljeta, uz Eko udrugu Vilino polje i portal Goranci online, pridružili su se i članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva Goranci, tako da je Organizacijski odbor bogatiji za još dosta dobrih i kvalitetnih ljudi.