Počinje gradnja Vjetroparka na Podveležju vrijednog 163 milijuna KM

vjetroelektrane, direktor MiD-a, Kristijan Cvjetović, Tvornica »Motori i dizalice, 3. maj, Omegainvest, Slovenija, Janez Pretnar, vjetroelektrana, mesihovina, Simens, tvrtka Siemens , korupcija, pranje novca, VE Ivovik, Vlada HBŽ, Ministarstvo gospodarstva HBŽ, gradnja vjetroparka, vjetropark, Tomislavgrad, vjetroelektrane, vjetroelektrana, vjetropark, Gornji Brišnik, Tomislavgrad, mesihovina, gradnja vjetroparka, Podveležje, početak, početak izgradnje, vjetroelektrane, Široka draga, Livno, vjetroelektrane, vjetropark, vjetroelektrana, vjetropotencijali, eksploatacija vjetra, investicije, Njemačka, vjetroelektrana
U ime Grada Mostara, kao investitora, ugovor je potpisao Ljubo Bešlić, gradonačelnik, a u ime izvođača radova Joint Venture: HP Investing Mostar i Amitea Mostar Hasan Pekušić, direktor HP Investinga.

Potpisan je i Ugovor o izgradnja pristupnih putova, servisnih prometnica i montažnih platoa za kranove - VE Podveležje".

U ime naručitelja Ugovor je potpisao generalni direktor JP EP BiH Bajazit Jašarević, a u ime izvođača radova, Konzorcija HP Investing d.o.o. Mostar, Amitea d.o.o. Mostar I i Izgradnja Tojaga d.o.o. Mostar, Hasan Pekušić direktor HP Investinga.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nakon potpisivanja ugovora podsjetio je kako se na ovaj projekt čekalo punih osam godina, naglašavajući njegov značaj, kako za Mostar, tako i cijelu regiju.

- Želja nam je da ovaj grad i regija kroz dobre projekte popravi uvjete življenja jer jedino tako vidimo perspektivu održivoga razvoja, a toga nema bez investicija i potpore viših razina vlasti i zajedničke sinergije - naglasio je Bešlić.

- Izgradnja ovog vjetroparka je objektivno skupa investicija i takve investicije traže dodatnu dotaciju za električnu energiju - kazao je generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević, izrazivši nadu kako će početak izgradnje vjetorparka na Podveležju ohrabriti i njih kao i druge investitore da, da uz potporu Vlade FBiH, gradova i općina, započnu izgradnju i sljedećih vjetroparkova.

Vezano za projekt na Podveležju, Jašarević je kazao kako je u tijeku evaluacija ponuda za vjetroagregate i priprema objave natječaja za izgradnju trafostanice na kojoj će biti spomenuti vjetropark priključen.

Inače, kredit za financiranje izgradnje vjetroparka "Podveležje", kojeg realizira Elektroprivrede BiH, odobrila je njemačka razvojna banka KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) u iznosu od 162 milijuna maraka.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje vjetroparka na Podveležju je oko 163 milijuna KM, a današnjem potpisivanju ugovora bio je nazočan i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić.