Pitanje je mogu li se uopće izbori u Mostaru i održati

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, gradsko vijeće, statut, duhan, Mostar, Mostar, djeca, djeca sa posebnim potrebama, danijel vidović, Mostar, gradsko vijeće, izbori, Mostar, statut, Ljubo Bešlić, Veselin Gatalo, policija, Mario Šulenta, nekretnine, stanovi, ZZO HNŽ, rasvjeta, javna rasvjeta, Radmila Komadina, Mormonska crkva, Gradska uprava Mostara, Mostarski proračun, Miljenko Zovko, Ljubo Bešlić, dijeta, hrana i piće, debljina, obitelji, siromaštvo, siromašni, grijanje, mostar bus, škole, Grad Mostar, Mostar, gradsko vijeće, Mostarski gradonačelnik, Ljubo Bešlić, Federacija BIH, nekretnine, nekretnine stanova u mostaru, promet nekretninama, Policijski dužnosnici, prosvjed, Rudnik, Mostar, Mostar, javni WC, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, stanovi, Mostar, iznajmljivanje, Mostar, potpisivanje peticije, peticija, Mostar, Udruga Vrisak, peticija, Silente, Udruga Vrisak, Udruga građana Vrisak , koncert, Mostar, tumor, Mostar, stanovi
Tim povodom, ali i o brojnim drugim temama koje od Mostara prave grad slučaj, večernji list razgovarao je s dopredsjednikom Gradskog vijeća Mostara Danijelom Vidovićem.

•Kakvo je trenutačno stanje u Gradskom vijeću?

Nažalost, nema napretka, rekao bih da su glavni politički akteri u Gradskom vijeću trenutno zatrpani u rovovima i nema naznaka da da će se situacija popraviti. Od početka funkcioniranja ovog saziva Gradskog vijeća krenulo se jako loše - krizom oko izbora gradonačelnika. Mi iz HDZ-a smo pružali ruku SDA kao stranci koja ima najviše vijećnika. To smo radili kako bismo došli do kompromisa koji su vezani prije svega uz razvoj grada, međutim s druge strane nije bilo iskrenog pristupa nego se cijelo vrijeme stvari svode na uvjetovanje zbog uskih političkih interesa. Mi nismo za takav pristup, zalažemo se za kompromis, ali za kompromis je potrebno dvoje.

•U posljednje vrijeme se prijeti i kaznenim prijavama pojedincima zbog opstrukcija. Ima li osnove za takvo nešto?

Ako postoji ikakvih naznaka o kriminalnim radnjama, to treba biti prijavljeno nadležnim institucijama koje će po službenoj dužnosti odlučiti ima li elemenata za kazneno gonjenje bilo koga.

•Je li sve ovo što se događa u Gradskom vijeću početak predizborne kampanje?

Iduća godina je izborna godina, a poznato je da u izbornoj godini ne dolazi do kvalitetnih rješenja. Tako je i na razini države, a ne samo u Mostaru. Nisam optimist po tom pitanju. S druge strane moramo biti objektivni i reći da se situacija glede provedbe izbornih rezultata na općim izborima duboko reflektira i na Mostar. Ozračje svakako ne doprinosi stvaranju uvjeta za neka kompromisna rješenja.

•Poznato je da se u Mostaru ne formira vlast godinu dana nakon izbora. Znači li to da ćemo sada imati dvije godine apsolutne opstrukcije?

Svi smo svjesni zašto je u Mostaru ovakva situacija. To je, naravno, nametnuti Statut Mostara i pravila koja ne vrijede nigdje drugo u BiH i u suvremenom demokratskom svijetu. Također, imamo novu činjenicu, a to je odluka Ustavnog suda o mostarskom Statutu koji je naložio da je potrebno izmijeniti dijelove Izbornog zakona koji se odnose na Mostar, a već smo se primakli izborima i postavlja se pitanje mogu li se uopće održati izbori u Mostaru ako se odluka Ustavnog suda ne provede. Kako onda uopće provesti izbore u Mostaru? Ja očekujem da se mostarski Statut promijeni, kao i članci Izbornog zakona koji se odnose na Mostar. To se mora uskladiti s Ustavom.

•Tko treba pokrenuti tu priču?

Prvi korak treba napraviti Parlamentarna skupština BiH koja mora izmijeniti odredbe Izbornoga zakona, a onda sve to treba implementirati Gradsko vijeće Mostara kroz novi statut.

•Ali ima li političke volje u Gradskom vijeću za ove promjene?

Nisam optimističan jer se bošnjačke stranke protive tome i mislim da će u tom slučaju morati reagirati OHR koji je i nametnuo ovakav, kako se pokazalo, neustavan statut.

Što ako se to ne dogodi?

Neprovođenje odluke Ustavnog suda nezamislivo je za zemlju koja teži europskim standardima. Nadam se da su svi politički akteri svjesni da bi to predstavljalo daljnje produbljavanje političke krize s nesagledivim posljedicama. Za promjenu Statuta potrebna je dvotrećinska većina i mi ćemo uvijek djelovati u smjeru dosljedne provedbe odluke Ustavnoga suda. Odluka se mora provesti jer ne postoje nikakvi razlozi da Mostar bude iznimka u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u BiH. Ako bude trebalo, ići ćemo i u Strasbourg na Europski sud za ljudska prava.

•Sutra ćete na sjednici Gradskog vijeća razgovarati o stanju u gradskim poduzećima. Što GV može uopće uraditi po tom pitanju?

Bojim se da u ovoj fazi možemo samo konstatirati da je stanje jako loše, a na Gradskoj upravi i upravljačkoj strukturi poduzeća je da predlože konkretne korake za izlazak iz ovakvog stanja i kako doći do sredstava za pokrivanje minusa.

U projekt MO Parkinga do sada je uloženo 4 milijuna KM, a još uvijek sve stoji. Zašto?

To su sredstva od kredita Svjetske banke i za taj kredit su glasovali i vijećnici SDA. Sada odjednom taj projekt vežu s nekim drugim projektima koji nemaju veze s MO Parkingom. Zbog njihove opstrukcije nisu donesene odluke o zonama i cijenama parkinga te stoga cijeli projekt trenutno stoji.

Mogu li se gubici javnih poduzeća u Mostaru riješiti kroz javno-privatna partnerstva?

Iako postojeći zakonski okviri na višim razinama vlasti nisu stvorili ambijent da takvo nešto zaživi, mislim da se na osnovi javno-privatnog partnerstva mogu osigurati mnoge dobre stvari te osigurati investicije koje su nam prijeko potrebne. Grad nema novca za kapitalne investicije i mislim da bi to bio dobar model da se pokrenu neki značajni projekti. U prvom redu tu mislim na komunalna poduzeća koja su u velikim dubiozama i za njihove probleme se mora naći rješenje.

Mislite li da će idući izbori u Mostaru donijeti bilo kakve promjene?

Ako bi se izbori proveli po postojećim pravilima, mislim da se situacija ne bi bitnije popravila. Mišljenja sam da je Statut generator problema, temeljni razlog političke krize u gradu. Kad postoji permanentna politička kriza, onda se ni gospodarstvo ne može razvijati. Ako se uskoro ne pristupi reformama i kreiranju normalnog političkog sustava primjerenog višenacionalnim europskim državama, nećemo moći postići trajnu političku stabilnost, a samim tim ni ambijent za ekonomski napredak.