Pete Dane filma u Mostaru otvara film 'Jozef'

Direktor festivala Slaven Knezović je rekao kako su uveli praksu prikazivanja zanimljivih filmova iz regije po tri dnevno u 18, 20 i 22h.

Dane filma otvoriti će film Jozef koji će u subotu imati dvije projekcije u 19 i u 22h.

U nedjelju su na rasporedu crnogorski film Lokalni vampir u 18h, zatim film Lea i Daria nastao u hrvatskoj produkciji u 20h, te film 7sex7 mlade debitantice Irene Škorić.

Na Danima flima će biti prikazan i film Belvedre redatelja Ahmeda Imamovića koji je ovogodišnji kandidat BiH za Oscara. Film će biti prikazan u 18h. U 20 h istog dana biti će prikazan film Kotlovina koji je nagrađen na ovogodišnjem festivalu filma u Puli. Za 22h je najavljeno prikazivanje filma Dalibora Matanića Ćaća.

Dokumentari film 3 dana Zdenka Jurilja koji je sniman na našim područjima će se prikazati u utorak u 18h. Za 20h je najavljeno prikazivanje filma Neprijatelj redatelja Dejana Zečevića koji je već prikazivao svoje filmove u Mostaru. U 22h će se prikazati Flashback redatelja Aleksandra Jakovića.

Zadnji dan Dana filma biti će prikazani filmovi Korak po korak redateljice Biljane Čakić Veselič u 18h, Kako su me ukrali Nijemci u 20h i Oktobar u 22h. Film Oktobar je djelo sedmorice studenata režije beogradske Akademije kojima su dani filma u Mostaru odlučili izaći u susret prikazivanjem njihovog filma.

Na Danima filma će biti uručena nagrada za životno djelo Stablo ljubavi Boždarka Frajt i Boris buzančić.

Direktor festivala Slaven Knezović osvrnuo se na problem Mostara koji još uvijek nema kino.
- Inače je teško organizirati bilo kakav kulturni događaj u Mostaru, mi se borimo i svake godine ulažemo jako puno truda, da bi mogli prikazati u Mostaru filmove najbolje u regiji u ove četiri države - rekao je Knezović.

Knezović je rekao kako su Mostarci jedini u Europi koji nemogu pratiti kino program jer kina nema, no kako ne sjedi skršenih ruku, nego pokušava nešto učiniti.

- Polako pronalazimo svoje mjesto u regiji, već se za nas dobro zna, a naredne godine će se znati i bolje - optimističan je Knezović.

(S. Mlikota/dnevnik.ba)