FOTO  Pametne klupe stigle u Mostar

Mostar, pametne klupe

Makar to bilo po naizgled malim, i ne životno važnim stvarima kao što su to u ovom slučaju pametne klupe.
Nakon Solina, Splita, Sarajeva i Dubrovnika, koji su još u ljeto 2015. godine dobili prve pametne klupe, te Zagreba, Šibenika i drugih europskih, američkih i bliskoistočnih gradova koji su ih u javni prostor postavili ove godine, jučer je i Grad Mostar dobio svoje prve pametne klupe.

U kampus Sveučilišta Mostar i Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru, točnije ispred ulaza na fakultete računarstva, postavljene su „Steora" - pametne klupe nove generacije.
Poklon je to Grada Mostara mostarskim studentima za početak nove akademske godine.

Proizvođač klupe je firma InClude iz Solina, vlasništvo dvadeset jednogodišnjeg izumitelja Ivana Mrvoša koji je svoje prve pametne klupe prošle godine izradio u očevoj garaži. Firma je dobila priznanje za najbolju start- up kompaniju u Republici Hrvatskoj prošle godine, a Mrvoševa pametna klupa osvaja svjetsko tržište od Amerike preko Švicarske i Katara do Australije.

„Steora" je pametna klupa nove generacije i poboljšanog dizajna. Mostar je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je nabavio „Steora" pametne klupe nove generacije. Klupa je energetski neovisna koristeći solarnu energiju, a pruža korisnicima niz konkretnih rješenja za rastuće urbane potrebe u javnom prostoru. Uz sjedenje „ Steora" pametna klupa pruža mogućnost bežičnog i USB punjenja mobilnih uređaja, besplatno korištenje mobilnog interneta i ima svoje osvjetljenje i hlađenje.

Osim što će studentima olakšati komunikacije koje su postale sastavni dio njihovog života, ove klupe studentima šalju i jasnu poruku kako ozbiljno bavljenje znanošću i istraživanjem rezultira i uspješnim poslom . To je bio i osnovni cilj u donošenju odluke Gradonačelnika o pokretanju ovog malog projekta.

U projekt, za koji je Grad Mostar uložio 6000 KM za nabavku klupa, uključili su se ERONET i BH Telecom koji su osigurali besplatne priključke i korištenje mobilnog interneta, a podržale su ga i građevinske tvrtke HP Investing i Amitea , koje su u okviru realizacije ugovorenih poslova na rekonstrukciji nogostupa u gradu uredile i dijelove partera ispred fakulteta na kojima su postavljene klupe. Uređivanje zelenila obavili su JP Komos i JP Parkovi.

Projekt je realiziran u suradnji Službe za komunalne poslove i Službe za niskogradnju Gradske uprave, vodile su ga Marica Raspudić, dipl. ing. arh i Vesna Glavaš, dipl.ing.građ. u suradnji sa Bojanom Spasojevićem , dipl. ing agronomije koji je izradio i nadzirao hortikulturna rješenja partera i Indirom Beglerović, dipl. inž. mašinstva, zaduženom za javnu rasvjetu.