PAD BROJA UPISANE DJECE U pojedinim školama smanjenje i za dva odjeljenja, nastavnici ostaju bez posla

Dok jedne škole bilježe pad od nekoliko učenika u odnosu na prošlu godinu, druge bilježe i smanjenje za čak jedan ili više odjeljenja.

Pad nataliteta

Najizraženiji pad broja upisane djece je u OŠ Mustafe Jugovića, poznatijoj kao Druga osnovna škola, gdje se upravo očekivao najveći broj prvašića. Ove godine upisano je 62 djece što je manje za više od 40 posto u odnosu na prošle godine kada se u prve razrede u ovoj školi upisivalo i 110 učenika.

- Svake godine smo upisivali od 90 do 110 učenika, ove godine imamo 62 učenika. Tako ćemo umjesto dosadašnjih pet odjeljenja u predstojećoj školskoj godini imati tri odjeljenja, dva u matičnoj školi i jedan u područnoj školi na Tekiji, kazao je ravnatelj ove škole Mustafa Džafić. Pojasnio je kako je ekonomska situacija u državi, pa tako i u Mostaru utjecala na to da se svake godine rađa sve manje i manje djece.
- Osjetan je pad upisane djece u svim školama, bijela kuga učinila je svoje, kazao je Džafić.

Na upit hoće li smanjeni broj upisane djece utjecati na radna mjesta u ovoj školi, Džafić je kazao kako ova škola ima praksu svake godine zapošljavati dva do tri nastavnika razredne nastave na određeno radno vrijeme, upravo iz razloga da ukoliko bi došlo do umanjenja broja učenika, ne bi došli u poziciju da imaju tehnološki višak.

- Ove godine nastavnicima koji su bili zaposleni na određeno neće se produživati radni odnos, a što se tiče nastavnika koji su u stalnom radnom odnosu, ove godine nećemo imati problema s viškom zaposlenih, kazao je Džafić.
Upola manje upisanih učenika ove godine zabilježeno je i u Trećoj osnovnoj školi. Od očekivana dva odjeljenja, u ovoj školi je dosad upisano oko 23 djece, što je dostatno za jedno odjeljenje.

- Rijetke su škole koje će ove školske godine upisati planirana odjeljenja, a kod nas je specifična situacija zbog zgrade u kojoj radimo i koja je poprilično neuvjetna i sigurno ne nudimo prostorne uvjete kao što su OŠ A. B. Šimića i OŠ Petra Bakule. No, s obzirom da je područje koje mi pokrivamo središnji dio grada, zabrinjavajuće je što je tako malo upisane djece, kazao je ravnatelj Stipe Vrljić. Dodao je kako je ista stvar i s područnom školom u Pologu gdje je ove godine upisano tek 11 djece.
Pojasnio je kako problema s viškom zaposlenih nastavnika razredne nastave ove godine neće biti, ali mišljenja je kako će u dogledno vrijeme doći do toga.
- Sigurno je da će se ovo odraziti na budućnost, kad u petom razredu dođu predmetni nastavnici, i kad umjesto dva razreda preuzimate jedan, pojavit će se problem s norama sati koje svaki nastavnik mora ispunjavati, kazao je Vrljić. Istaknuo je kako upisi još traju te da se ima vremena i do rujna, ali mišljenja je kako se situacija neće bitno promijeniti.

Povećan broj u 7. OŠ

U OŠ Marina Držića na Buni ove godine će biti upisana dva odjeljenja prvih razreda, upisano je 39 djece, što je u odnosu na prošlu godinu manje za desetak učenika.
- U odnosu na prošlu godinu nije neko drastično umanjenje, ali u odnosu na pretprošlu i ranije godine, upisano je za čitavo odjeljenje manje. U našoj školi ove godine tri odjeljenja četvrtih razreda prelaze u peti na predmetnu nastavu. Dakle, tri učitelja ove godine preuzimaju dva prva razreda, što znači da je jedan višak. Do otpuštanja neće doći iz razloga što je jedna učiteljica na porodiljinom pa će trebati zamjena, ali u idućem razdoblju moglo bi doći i do tog problema. Ako se nastavi trend smanjena upisane djece, sigurno je da će doći i do viška zaposlenih, kazala nam je pedagoginja u ovoj školi.

Razlog smanjenog broja učenika, pored pada nataliteta, vidi i u tome što u području koje obuhvaća ova škola nema priljeva novih stanovnika.
Za razliku od navedenih škola, pojedine mostarske osnovne škole uspjele se ostvariti planirani broj odjeljenja i ove godine. Iako je u OŠ A. B. Šimića ove godine zabilježen blagi pad, uspjet će upisati predviđena tri odjeljenja prvašića. Ista je situacija i u OŠ Petra Bakule, gdje se upisalo desetak učenika manje u odnosu na prošlu godinu, ali nedovoljno da remeti predviđeni broj upisanih odjeljenja.
Porast broja upisane djece evidentiran je u 7. osnovnoj školi, gdje je upisan 31 učenik, dok su, usporedbe radi, prošle godine u prvi razred upisana 23 učenika. Povećanje broja učenika zabilježeno je i u OŠ u Vrapčićima.

Potpuni podaci o broju upisane djece u svim osnovnim školama u Mostaru bit će poznati krajem tjedna. U gradskoj Službi za odgoj, obrazovanje, mlade i sport doznajemo kako, s obzirom da je upis prvašića u školu završen 27. svibnja, još nisu kompletirani podaci, budući da određeni broj škola nije još dostavio broj upisanih prvašića.

Piše: Ivana Previšić / dnevni-list.ba