Pacijenti u mostarskoj bolnici sami plaćaju lijekove i kupuju toalet papir

Tako, primjerice, čak i direktor Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar dr. Ante Kvesić potvrđuje u izjavi za Dnevni Avaz da gorivo za grijanje osiguravaju, doslovno, dan za danom, jer godinama se bore s kroničnim nedostatkom novca. Česti su slučajevi, priznaje Kvesić, da pacijenti sami sebi moraju kupiti određeni lijek, iako se vodi računa o tome da im se na kraju novac refundira. Pacijenti, također, sami kupuju toalet-papir i ubruse.

- Najvažnije nam je, trenutno, da imamo za operacije i rendgen, jer, jednostavno, prelijevamo iz šupljeg u prazno. Nemoćni smo, budući da u svaki mjesec uđemo s pretpostavkom da ćemo biti u minusu oko 30 posto. Naše mjesečne potrebe su oko šest milijuna KM, a dobijemo 4,8 milijuna. Samo zbog tužbi po granskom ugovoru, mjesečno nam se s računa skida 150.000 KM. Zbog toga nam je stalno račun u blokadi - kaže nam dr. Kvesić.

U javnosti se često spominjala i Klinika za dječije bolesti pri SKB Mostar u kojoj su uvjeti katastrofalni. Riječ je o staroj i oronuloj zgradi, koja je, također, slabo opremljena. Međutim, kako Kvesić ističe, zgrada izgrađena prije 50 godina jeste problem, ali, uprkos svemu, pacijentima ništa ne nedostaje piše Dnevni avaz.