Ovog ljeta u uređenje Bune Nizozemci će uložiti oko 20.000 eura

... nevladine organizacije uzele su stvar u svoje ruke te kroz projekt suradnje s europskim zemljama odlučile ovoga ljeta stvari pomjeriti s mrtve točke.

Tijekom mjeseca srpnja u BiH će se u organizaciji MK Herceg te uz potporu NO-a i međunarodnom suradnjom organizacija civilnog društva, pod pokroviteljstvom nizozemske fondacije 'In', realizirati projekt 'Uspostavljanje mostova prijateljstva' vrijedan 20.000 eura.

Ovo je za Dnevni list kazao predsjednik MK Herceg Emir Topuz, navodeći kako će u provedbi projekta čišćenja Bune i uspostavljanja pomoćnih infrastrukturnih objekata na mjestu nekad najljepšeg izletišta u regiji sudjelovati oko 300 volontera iz Luxemburga i BiH.

Uključenje i grada Mostara

„Projekt je ocijenjen značajnim, a sredstva bi trebala biti operativna do početka mjeseca srpnja kad i planiramo krenuti s realizacijom projekta", kazao je Topuz uvjeren kako će ovaj projekt biti veliki korak na putu povratka nekadašnjeg sjaja poznatom mostarskom izletištu.

Mjesec dana, kako ističe Topuz, volonteri će boraviti na području kampa gdje će im biti uspostavljeno šatorsko naselje, što će samo po sebi oživjeti Bunu i Bunicu.

„Očistit ćemo šiblje da se može prići rijeci, pokupit smeće i premjestiti odlagališta, a uz to ćemo postaviti info ploče i upozorenja da je zabranjeno bacanje otpada i smeća, te urediti šetnice, klupe i stolove, kao i javne toalete", objasnio je Topuz. Cijela priča, po njegovim riječima, s oduševljenjem je prihvaćena i u samoj Upravi Grada Mostara, koja se obvezala da će riješiti problem rasvjete, što je jedan od vrlo značajnih čimbenika.

„Ovo je velik korak i idealna prilika da Buna oživi i sačuva se u vlasništvu Grada Mostar i njegovih građana", kazao je Topuz svjestan da će se sav uloženi trud u obnovu poznatog mostarskog dragulja stostruko vratiti, što će se značajno osjetiti na punjenju gradskog proračuna.

Razvoj turizma

„U okviru ovoga projekta zamišljena je i završna svečanost na kraju mjeseca srpnja kad budu odlazili volonteri i kad ćemo napravi jednu glazbenu manifestaciju kako bismo se zahvalili svim sudionicima te pokazali svu ljepotu samog kraja i ljudi našeg podneblja", kazao je Topuz.

Sami volonteri, kako vjeruje, ponijet će lijepu sliku iz Mostara, što će nedvojbeno djelovati i na razvoj turizma u kojem je za Grad Mostar jedna iznimno važna karika upravo mostarsko izletište Buna.