Ovaj mladi Mostarac brine za divlje konje na Bilima i spašava ih od žeđi

divlji konji, Bile
Upravo jedno takvo je u punom jeku i temperature probijaju 40 stupnjeva Celzija. Sunce prži kao oganj nebeski i suši svaku travku izniklu iz suhe zemlje.

Sunce prži i na Bilima proplanku ispod planine Čabulje i otežava život poludivljim konjima koji obitavaju na ovom području. Ljeti zna biti vode premalo a konji su žedni. Kako je ovih dana na području Bila pokušao je doznati fotoreporter ABCportala koji je posjetio ovaj proplanak sjeverozapadno od Mostara i sjeveroistočno od Širokog Brijega, negdje na pola puta.

-Iako smo na 800 metara nadmorske visine preko dana nema nekakve velike razlike u nizinama i ovdje jer je sunce jako i temperatura zraka je podosta visoka i tek uvečer zahladi- rekao je odmah čim smo se susreli Marijo Bošnjak, mladi momak iz Mostara koji često dolazi na Bile da vidi kakvo je stanje s konjima da bi mogao pravodobno reagirati i pripomoći.

Marijo kao pravi znalac prirode i njezinih zakona vrlo brzo je pronašao konje koji su se bili sklonili sa vreline sunca u šumarak gdje su pasli tek iznicalu zelenu travu koja je nakon kiše neku noć pala na ovom području. Odmah kad smo ih pronašli vidjelo se da su konji podijeljeni u šest skupina ali itekako povezani jedni s drugima.

-Sad je faza novog brojanja konja i trenutno ih ima do 130 komada. Dobrog su zdravlja ali im prijeti velika opasnost prvenstveno od vukova ali i od ugriza otrovnica kojih ima na ovom području. Vukovi su nevjerojatna opasnost za konje posebno za mladunce, za nepovjerovati je podatak da je trenutno samo jedno ždrijebe preživjelo a i ono je doživjelo napad vuka i ima oštećenu nogu i male izglede da će preživjeti drugi napad- govori nam ovaj jedinstveni momak koji poznaje cijelo krdo ovih ljepotana.

ABcportal.info