FOTO  Otvoreno "Mostarsko proljeće 2011.-xiii. Dani Matice hrvatske"

Kada sam prije deset godina pozvan u ovaj matičarski krug sve sam mogao slutiti samo ne da će to postati trajno prijateljstvo, te da će u ovom čudesnom gradu zasjati jedna nova festivalska zvijezda na europskom nebu.

Beskrajno sam ponosan na sve one ljude koji su učinili i omogućili da se to čudo dogodi unatoč teškim vremenima. Ponosan sam što sam mogao sa svima njima, ali prije svega s umjetnicima i s publikom biti dio ove jedne velike i prekrasne priče. Evo nas sada u susret jednom novom proljeću. S velikim ponosom želim izreći da otvaram ovogodišnje XIII. Dane Matice hrvatske", kazao je Prlender u svome govoru.

U sklopu Mostarskog proljeća večeras se održava i "Gala-operna večer" pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva na kojoj nastupa Sarajevska filharmonija i solisti.

Nakon svečanog otvaranja i opere u Galeriji kraljice Katarine bit će upriličeno otvaranje monografske izložbe mostarskog slikara Krešimira Ledića.

U slijedećih mjesec i pol dana koliko će trajati Mostarsko proljeće, pored domaćih gostiju Mostar će ugostiti umjetnike iz regije i cijele Europe. Najavljeno je sveukupno 25 kulturnih programa.

"Mostarsko proljeće 2011. - XIII. Dani Matice Hrvatske" odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

(Fena)