FOTO  Otvorene ''Šantićeve večeri poezije''

Pudarić je kazao da Aleksa Šantić nikad nije otišao iz Mostara, već su u Mostaru prigušili Aleksu. ''Politike razdvajanja i konflikta su ugušile i gušile godinama one poruke koje Aleksa sa sobom nosi kroz vremena. Mali broj ljudi ga je ovdje čuvao u srcima'', kazao je Pudarić.

Dodao je da je ovakva manifestacija prije deset ili  petnaest godina bila nezamisliva u Aleksinom Mostaru. ''Vrijeme je da svi zajedno Mostaru vratimo taj Aleksin duh i oni iz rasijanja i oni koji su vrijeme proveli u Mostaru'', rekao je Pudarić.

Na otvaranju manifestacije prisutnima se obratio i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija koji rekao je da se ''Šantićevim večerima poezije'', Šantić vratio u svoj grad.

''Kao jedan od najznačajnijih pisaca na našim prostorima koji je svojim djelima isticao ljubav prema svom narodu i svojoj zemlji, Šantić zaslužuje posebno mjesto u književnosti, ali i školstvu'', rekao je Mutabdžija.

Predsjednik SPKD-a ''Prosvjeta'' Mostar istaknuo je da su ''Šantićeve večeri poezije'' postale večeri umjetnosti, na kojima se sada nalaze i filmovi,  predstave, izložbe i drugi sadržaji.

''Ovo su i Ćorovićeve i Dučićeve i Đikićeve i Sladojeve i Sekulićkine i Tontićeve i Gatalove večeri. ''Šantićeve večeri'' nisu samo večeri, vrlo brzo su svanule u nove zore i postali dani'', rekao je Rajković.

Predsjednik ''Gusala'' Radislav Tubić naglasio je da ovo društvo čuva i čuvaće uspomenu na Šantića.

Na otvaranju je sudjelovala i ženska pjevačka grupa ''Gusala'', a nakon otvaranja u 20 sati odigrana je predstava ''Život u smrti'' Narodnog pozorišta u Mostaru, režisera Ahmeda Imamovića i scenariste Veselina Gatala koja govori o životu Svetozara Ćorovića, ali i Alekse Šantića.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici vlasti, te brojni uglednici iz javnog i kulturnog života. Manifestacija će trajati do 6. listopada.