FOTO Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2015. | Hercegovina.Info

FOTO  Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2015.

Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2015.

Sajam, koji će trajati do 18. travnja, otvorio je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, istaknuvši važnost te manifestacije.

- Zadovoljstvo mi je što je Predsjedništvo BiH pokrovitelj ove manifestacije, a prihvatili smo ga iz dva razloga. Jedan je taj što je Mostarski sajam najozbiljnija gospodarska manifestacija u BiH koja unatoč godinama krize okuplja veliki broj izlagača, a drugi razlog je što se ova manifestacija održava u Mostaru. Ovaj grad mora postati mjesto koje to zaslužuje, a to je da bude jedan od ključnih gradova u BiH i po ekonomskom i po kulturnom životu - kazao je Ivanić.

Napomenuo je da se svi u BiH moraju baviti gospodarstvom više nego do sada, te da vlast mora stvoriti povoljnije poslovno ozračje, smanjiti poreze i stvoriti pretpostavke za zapošljavanje mladih ljudi.

- Ova manifestacija svakako tomu doprinosi - kazao je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnjem, osamnaestom po redu sajmu, na oko 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora, izlagat će 750 izlagača iz dvadesetak država iz BiH i svijeta. Sajamski partner je Tajvan, daleka istočna zemlja s velikim gospodarskim potencijalom.

Poseban predstavnik Tajvana Tao Wen-lung kazao je prilikom otvorenja kako je izuzetna čast što je Tajvan partner Mostarskog sajma, istaknuvši kako 18 tvrtki iz te zemlje sudjeluje na ovogodišnjoj gospodarskoj manifestaciji.

Dodao je da, unatoč tomu što gospodarska razmjena BiH i Tajvana svake godine raste, ima još puno prostora za još jači i brži rast.

Kako BiH gleda i na istok, nadamo se da Tajvan može biti njezin vodič za to tržište - kazao je Tao Wen-lung, istaknuvši kako se Tajvan raduje jakim gospodarskim odnosima s BiH.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak kazala je kako je usprkos teškoj gospodarskoj, socijalnoj i političkoj situaciji u zemlji mostarski Sajam nastavio svoj kontinuitet održavanja, izrazivši zadovoljstvo što su sajamski kapaciteti u cijelosti popunjeni.

- Zahvaljujemo se svim izlagačima što su naš sajam prepoznali kao mjesto na kojem će na najbolji način predstaviti svoje poslovne potencijale. Nadamo se da će Mostarski sajam dati jak poticaj poduzetnim ljudima u sklapanju novih poslovnih aranžmana i partnerstava - istaknula je Bošnjak.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako ima dosta simbola i događaja po kojima je Mostar poznat i prepoznatljiv, a jedan od njih je Međunarodni sajam gospodarstva.

- Unatoč turbulentnim vremenima i složenim prilikama, različitim političkim i gospodarskim krizama, Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru ne samo da je ostao i opstao, nego je rastao - kazao je Bešlić, čestitavši organizatorima ove gospodarske manifestacije.

Svečanom otvorenju nazočio je i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čovića, te drugi visoki državni dužnosnici, kao i predstavnici diplomatskog zbora u BiH.

Nakon otvorenja, visoka izaslanstva obišla su sajamski izložbeni prostor, a nakon toga je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda otvorio podsajamsku manifestacije Sajam drvne industrije.

Uz opću sajamsku manifestaciju na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam informacijskih tehnologija.

Mostarski sajam u suorganizaciji s Drvnim klasterom Hercegovina i Drvnim klasterom Banja Luka, te njemačkom organizacijom GIZ pokreće i prvi Sajam drvne industrije kako bi postao tradicionalna podsajamska manifestacija. Na oko 2.000 metara četvornih predstavit će se preko 40 izlagača-drvoprerađivača iz cijele BiH.