Otvara se tvornica čokolade u Mostaru?

Naime, bez povoljnosti koje nudi CEFTA, odnosno ovaj sporazum o slobodnoj trgovini, na proizvode iz RH će se naplaćivati relativno visoke carine čime će oni na policama trgovina postati skuplji a time i manje konkurentni. Ukoliko u međuvremenu ne bude postignut neki novi sporazum, hrvatski proizvođači koji značajan dio svoje proizvodnje izvoze u BiH mogli bi se naći u poteškoćama.

To vrijedi i za jednog od lidera konditorske industrije u Hrvatskoj, tvrtku Koestlin, kojoj je većinski vlasnik širokobriješki poduzetnik Mirko Grbešić. Gotovo trećinu (oko 30 posto) svoje proizvodnje Koestlin prodaje u Bosni i Hercegovini.

Da bi zadržao konkurentnost svojih proizvoda, kako doznajemo, Koestlin planira dio svoje proizvodnje premjestiti u BiH kako bi slatkiši iz ove tvornice postali domaći bosanskohercegovački proizvod, odnosno da bi se izbjeglo plaćanje carina (slično planiraju još neki proizvođači u Hrvatskoj).

To postaje sve realnija opcija, a kako doznajemo, Grbešićevi poslovni planovi predviđaju pretvaranje Mostara u svojevrsni "čokoladni grad". Naime, upravo u Gradu na Neretvi mogao bi niknuti Koestlinov pogon, navodno se u ovom trenutku razmišlja o smještanju pogona unutar Industrijske zone Sokola.

Doznajemo.com