Optuženi pedofil koji je silovao dječaka u Mostaru tvrdi da je zaštićeni Haški svijedok

On se tereti da je početkom listopada prošle godine u grmlju pored pješačke staze u mostarskom naselju Bijeli Brijeg silovao i pretukao 14-godišnjaka.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudac Hamo Kebo na samom početku suđenja, koje je bilo zatvoreno za javnost, saslušalo je dječaka, žrtvu silovanja. U sudnici je odgovarao na pitanja u prisustvu svoje majke te predstavnika Centra za socijalni rad. Zbog činjenice da se radi o djetetu koje je nakon silovanja zadobilo traumu, njegovo prisustvu u sudnici, saznaje sarajevski Dnevni avaz, trajalo je prilično kratko, a dječak je odgovarao samo na nekoliko pitanja.

Na jučerašnjem ročištu saslušani su i medicinski vještaci na okolnosti nastalih ozljeda, te bioloških tragova na 14-godišnjaku. Sudski vještak za tragove biološkog porijekla Maja Martinović izjavila je kako je sa sigurnošću utvrđeno da pronađeni DNK tragovi na odjeći dječaka pripadaju optuženom Gaziću.


Zanimljivo je da je Gazić jučer u više navrata pred Sudskim vijećem izjavio kako mu je sve namješteno, pa čak i DNK tragovi. On je ponavljao da je nevin govoreći o tome da je zaštićeni svjedok Haškog tribunala.

Gazić je policiji odranije poznat kao pedofil, a već je odležao sedmogodišnju kaznu zatvora za silovanje u Bugojnu. Na prijedlog njegove odvjetnice Irene Pehar, na sljedećem ročištu, koje je zakazano za 18. veljače, bit će saslušan specijalista neuropsihijatar koji bi trebao dati svoje mišljenje o Gazićevom zdravstvenom stanju i eventualnoj potrebi slanja na liječenje.

dnevni avaz