Opet problemi u Gradskom Vijeću Mostara: Bošnjaci usvojili regulacijski plan, Hrvati nisu?!

Nakon što je održana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj se raspravljalo, a potom i glasalo o usvajanju regulacijskog plana stavovi su podijeljeni. Bošnjački vijećnici u Gradskom vijeću kažu da je plan usvojen, dok hrvatski vijećnici tvrde suprotno, navodi San.

Prosta većina

-Prema poslovniku grada Mostara za usvajanje regulacijskog plana potrebno je 18 glasova koliko je na sjednici Gradskog vijeća i bilo za usvajanje plana - kaže Murat Čorić, predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara, napominjući da je problem što sa hrvatske strane tvrde da je za usvajanje regulacionog plana potrebno dvije trećine glasova, kao kada je u pitanju usvajanje prostornog plana.

- Tu je došlo do zabune i zbog toga je sva ova zbrka. Propisi su jasni i tu nema šta da se prigovara. Za usvajanje plana potrebna je prosta većina, što je u ovom slučaju ispoštovano - istiće Čorić.

On kaže da će se brzo održati nova sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se ponovo glasati o usvajanju regulacijskog plana, te će tako ovaj problem biti riješen.

- Najkasnije do 2. prosinca mora se održati nova sjednica Gradskog vijeća na kojoj neće biti rasprave, već će se samo glasati o usvajanju regulacijskog plana.

Ako za usvajanje opet bude glasalo 18 vijećnika plan će biti usvojen - zaključio je Čorić.

Živko Budimir, vijećnik u Gradskom vijeću suprotno Čoriću, tvrdi da su propisi ovaj put jasno na strani hrvatskih vijećnika.

- U poslovniku grada Mostara stoji da za donošenje bilo koje odluke o regulacijskom i urbanističkom planu treba dvotrećinska većina - rekao je Budimir, optužujući bošnjačke vijećnike da na ovaj naćin žele uraditi neke projekte na štetu hrvatskog naroda.

Sporni projekti

- U najmanju ruku nekorektno je ovakvo ponašanje bošnjačkih političara koji žele progurati svoje projekte u kojima bi na gubitku bili Hrvati - ističe Budimir ne precizirajući o kojim projektima je riječ. On ne očekuje da će na narednoj sjednici Gradskog vijeća ovaj problem biti riješen.

- Ako se stavovi ne promijene teško je očekivati da se dođe do dogovora. Inače za ovu situaciju krivci su oni koji su do sada vodili pogrešnu politiku radi interesa pojedinaca, a na štetu kompletnog grada Mostara - zaključio je Budimir.

www.san.ba