Mostar: Oko 350 biciklista sudjelovalo u prosvjednoj biciklijadi

Na biciklijadi su sudjelovali i ljubitelji biciklizma iz cijele Hercegovine i to iz Širokog Brijega, Ljubuškog Čapljine, Jablanice. Itd.

Povod za biciklijadu bila je prometna nezgoda koja se nedavno dogodila u mjestu Vojno kod Mostara kada je teže stradao biciklista, a ujedno je održana i u sklopu kampanje „Biram DA sigurno bicikliram" koju spomenuti klub provodi uz financijsku podršku Europske unije i u suradnji s Centrom civilnih inicijativa.i to kroz projekt "Lokalna uprava za kvalitet života građana - faza II",.

Prosvjednom biciklijadom željelo se ukazati na nezavidan i neravnopravan položaj biciklista u prometu. Od Gradske uprave Mostara zatražili su da poduzme aktivnosti oko povećanja sigurnosti biciklista na području Mostara, te da se počne s planiranjem i izgradnjom biciklističke infrastrukture kako u samom gradu, tako i na širem području.

Konkretno je zatraženo da nadležne gradske službe pripreme, a Gradsko vijeće Grada Mostara usvoji odluku, kojom bi se Grad Mostar obvezao da će pristupiti izradi studije razvoja biciklističkog prometa u Gradu Mostaru, te da će se prilikom svake rekonstrukcije ili izgradnje cestovne infrastrukture u gradu uzeti u obzir i biciklisti, kroz planiranje biciklističkih staza i traka;

„Također, tražimo da se poboljša sigurnost prometa biciklista na relaciji vrh Avenije-Bučići kroz postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije, te da se simbolično, kao prvi korak gradske vlasti kojim će pokazati brigu za bicikliste, postave znakovi te ucrtaju biciklističke trake u oba smjera na dijelu Avenija-Mostarka. To podrazumijeva i uključivanje pojačanog rada policije kako bi se, ne samo na tom dijelu, već i u cijelom gradu spriječilo parkiranje vozila na nogostupima", naveli su iz BK Mostar.

"Došlo je krajnje vrijeme da se počne razmišljati o građanima biciklistima, njihovoj sigurnosti i biciklističkim stazama. Svjesni smo da sve to neće doći preko noći, ali izađimo i izborimo se za sigurnost naše djece i budućih naraštaja, te da oni dobiju prave biciklističke staze", poručuju iz BK Mostar te se zahvaljuju svima koji su se odazvali ovom događaju.