FOTO  Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Mostara

Vijećnicima i gostima obratili su se gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić, a u glazbenom dijelu programa nastupili su zborovi Pavarottia i Muzičke škole l i ll stupnja.

Današnji datum, 9.svibanja Dan Europe, obilježavamo kao početak polustoljetnog integracijskog procesa u zapadnoj Europi.

Na taj dan objavljena je „Schumanova deklaracija", koja nas podsjeća na najveći mirovni projekt u povijesti Europe.

Na temelju te vizionarske deklaracije započelo je povezivanje zapadnoeuropskih zemalja kako u geografski tako u gospodarski i politički prostor.

Europska unija danas se sastoji od 27 članica i  proširila se na sjever, istok i jug našeg kontinenta, ali bez područja jugoistočne Europe to nije Europska unija.

Tu mislim na sve zemlje regije, svakako na susjednu Republiku Hrvatsku koja je na pragu članstva, ali prije svega na Bosnu i Hercegovinu.

Proces integracije u EU, uključuje i ispunjavanje svih političkih, pravnih, gospodarskih i administrativnih uvjeta za članstvo, on je dug i mukotrpan.

Za Bosnu i Hercegovinu, državu koja je praktično polu protektorat, državu koja je složena nacionalna zajednica tri konstitutivna naroda, proces reformi je teži i složeniji.

Reformi koji je BiH započela ne idu brzinom, kakvu bi željela Europa ali i naši građani.

Odgovornost je prije svega na domaćim političarima ali od te odgovornosti ne može biti izuzeta ni međunarodna zajednica, koja se u BiH ponaša kao da ima samo prava ali ne i obveze.

Danas, na ovaj dan i na ovom mjestu još jedanput trebamo ukazati na te činjenice ali i kazati kako želimo biti dio ujedinjene Europe, jer nam je tamo mjesto.

Ali da bi to ispunili moramo se uvažavati, voditi dijalog, a ne političkim pritiskom i silom nametati rješenja, a koja kratkoročno, onim koji ih provode, možda i daju efekt, ali dugoročno štete našim međusobnim odnosima i udaljavaju BiH s europskog puta.

Stoga je jedini put dijalog, uvažavanje interesa svih naroda, dogovor kroz kompromis u kojem nitko ne gubi nego svi dobivaju.

Samo tako ćemo pokazati kako Bosna i Hercegovina zaslužuje EU, ali i kako će EU biti veća, bogatija i bolja s Bosnom i Hercegovinom, kao svojom punopravnom i jednako vrijednom članicom.

Naravno, i ovu priliku želim iskoristiti kako BiH neće u Europu bez Mostar a, ustrojenog kao svakog normalnog europskog grada.

Čestitan Vam Dan Europe!

Gradonačelnik Mostara

Ljubo Bešlić