Održana sjednica Vlade HNŽ-a, a uskoro i Skupština

skupština hnž-a
... kako doznaje Dnevni avaz, uslijedit će novo skupštinsko zasjedanje. Tako će skupštinski zastupnici raspravljati o izmjenama dosadašnjeg modela financiranja prijevoza učenika, što je, pak, prošlo neophodnu proceduru na sjednici Županijske vlade održane u četvrtak, kao i o Nacrtu zakona o oružju i streljivu u HNŽ.

Famozna priča

Zakazivanje skupštinskog zasjedanja te održavanje sjednice Županijske vlade uslijedilo je nakon što su, kako smo kratko izvijestili, predstavnici županijskih odbora SDA i HDZ BiH početkom tjedna otpočeli dugo najavljivane razgovore s ciljem otklanjanja gorućih problema koji ih u posljednje vrijeme opterećuju kao koalicione partnere.

Štaviše, nakon što se direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije Rade Bošnjak koncem lipnja, bez suglasnosti Županijske vlade, kako smo pisali, ponovo našao na funkciji direktora ove ustanove, umjesto dogovora za ovu poziciju, uslijedio je svojevrsni sukob između SDA i HDZ BiH.

Također, situacija s direktorskom pozicijom u ZZO mnoge je podsjetila na famoznu priču oko izbora policijskog komesara, čije je imenovanje za Klub Bošnjaka u Skupštini HNŽ sporno te se sve to, kao i problem formiranja Policijskog odbora našlo na stolu tokom razgovora između SDA i HDZ-a u HNŽ.

Iz SDA su, prema našim informacijama, od koalicionih partnera zatražili da se ZZO HNŽ, Služba za zapošljavanje, Zavod za veterinarsku djelatnost i Zavod za javno zdravstvo urede po modelu Srednjobosanske županije, odnosno da se izmjenama statuta ovih ustanova uvede funkcija zamjenika direktora.

S druge strane, predstavnici HDZ-a su kazali da će se u vezi sa SDA-ovim prijedlozima izjasniti na sjednici svog županijskog odbora, ali su na sastanku zatražili donošenje zakonskih rješenja koja se odnose na formiranje Županijske agencije za državnu službu i Odbora za žalbe, dok se u SDA s tim ne slažu.

Nastavak razgovora

Stoga je i Nacrt zakona o državnoj službi u HNŽ skinut s dnevnog reda posljednje sjednice Vlade HNŽ. Razgovori između koalicionih partnera, potvrđeno je u obje stranke, bit će nastavljeni.

Komesar na sudu

Također, doznaje Dnevni avaz da su u SDA zabrinuti zbog sporosti rješavanja sudskog postupka u vezi s izborom policijskog komesara, budući da je glavna rasprava zakazana tek za oktobar. Zanimljivo je i da je, napokon, Nezavisni odbor za izbor i imenovanje komesara policije dostavio izvješće o radu, i to za 2014. godinu. To su, podsjetimo, zaključkom Skupštine trebali učiniti koncem travnja, nakon čega je u jednom trenutku bila zatražena i njihova smjena.