FOTO   Održana promocije knjige Mostarski rudnici - piče rudara, autora Dragana Vidovića

rudar, rudari, Mostar, Goranci, Mostar-Goranci
Dupkom ispunjena dvorana školi na Gorancima bila je pretijesna da primi sve zainteresirane za knjigu o Rudniku koji je dao kruh u ruke mnogima, iškolovao njihovu djecu i dao im dom.

Unatoč olujnom nevremenu, promociji su nazočili neki od bivših rudara Rudnika mrkog uglja u Mostaru, njihovih potomaka te ostali zainteresirani koji su došli iz drugih mjesta i koji su sa velikom pažnjom slušali riječi autora knjige Dragana Vidovića, prof. dr. Marka Dragića i Željka Knezovića diplomiranog inženjra rudarstva.

Na stručan način predstavio je knjigu govoreći o njenim dijelovima, odnosno rudnicima u Hercegovini, pojedinim lokalitetima eksploatacije mrkog uglja mostarskog Rudnika, te na kraju je pojasnio pozdrav „Sretno!" kojim se pozdravljaju rudari u podzemlju jer dobar dan ili dobra večer emaju smisla, kad u podzemlju vlada vječna tama. Ovaj pozdrav je više od pozdrava jer je u njemu sadržana želja da živ izađeš iz jame, pojasnio je Željko Knezović, diplomirani inženjer rudarstva.

U svom izlaganju prof. Dragić je nešto više govorio iz svog domena u ovoj knjizi, a to su priče živućih rudara i njihovih potomaka koje je autor skupio na terenu i čine većim dijelom ove knjige. Rekao je par činjenica i zanimljivosti o zaštitnici rudara i bojama. Sv. Barbara je zaštitnica rudara i svih onih kojima prijeti opasnost od iznenadne smrti ili stradavanja i rudari u njenu čast postavljaju kipić na ulazu u rudnik. Rudarska zastava sastoji se od dvije boje: zelene i crne. Zelena označava nadu da živ izađeš iz rudnika, a crna predstavlja vječnu tamu i mrak u podzemlju.
Na kraju autor Vidović je pozdravio sve okupljene, posebice prisutne rudare mostarskog Rudnika. Autor je istakao da mu nije bilo za cilj da obuhvati sve rudare poimenice koji su radili u mostarskom rudniku, te je dodao da nije imao pristup arhivi mostarskog rudnika, a dio građe koju je koristio dobio je iz privatnih arhiva što je i naveo u Uvodnim napomenama autora u knjizi. Zahvalio se svima njima koji su dali svoje priče i time otrgnute od zaborava koje su donešene sa svih mjesta iz kojih su radili rudari u Mostarskom rudniku. Također se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova knjiga ugleda svjetlo dana.
Knjiga Mostarski rudnici - priče rudara, autor je posvetio ocu Juri, rudaru mostarskog Rudnika i svim ostalim rudarima.Knjiga je podijeljena je u pet poglavlja, od kojih čine tri osnovna dijela:

• Rudnici u Hercegovini - Široki Brijeg, Posušje, Čitluk, Stoc i druga mjesta;
• Općenito o Mostarskim rudnicima;
• Priče živućih rudara - sa prostora Hercegovine koji su radili u Rudniku mrkog uglja u Mostaru.
Knjiga donosi popis poginulih rudara u mostarskom Rudniku; Sjećanja; Rudarska simbolika.

Autor u ovom djelu prikazuje i objašnjava ga sa povijesnog, kulturološkog, etnološkog i nacionalnog aspekta, koje potpisuju recezenti: prof. dr. sc. Marko Dragić, prof. dr. sc. Željko Knežiček i doc. dr. sc. Amira Galić.

Sažetak ove knjige preveden je na engleski i njemački jezik.

Knjiga je tiskana na masnom papiru, tvrdog uveza u koloru, formata 17 x 24 cm sa više od 100 fotografija (fotografije rudara i fotografije o povijesti rudnika), a možete ju nabaviti u Mostaru u knjižarama Školska naknada i Logovita, te u restoranu Konobi Goranci.

Kulturno ljeto župe Goranci se nastavlja ito, 29. kolovoza predviđena je MTB biciklistička utrka i 30. kolovoza Treća Memorijalna utrka konja Ante Tomić - Fric i Miroslav Krešić - Mićo kojom se zatvara ovogodišnje izdanje Kulturnog ljeta župe Goranci.