Održana prezentacija projekta Posao i poduzetništvo u Mostaru

...u Mostaru: "Uloga saradnje obrazovanog sistema i poslovnog sektora u kreiranju radnih mjesta".

Po riječima predsjednika LiNK-a Mostar Tomislava Majića, osnovni cilj projekta je poboljšati položaj mladih u procesu zapošljavanja u Hercegovačkoj županiji njihovim učešćem u profesionalnim obukama, kreiranjem mikropoduzeća te istraživanjem tržišta rada, odnosno ponude i potražnje radne snage.

Projekt je zamišljen kao pomoć mladima do 35. godine, koji se već dugo vremena nalaze na Zavodu za zapošljavanje.

"Čak 60 posto polaznika obuke već je dobilo posao", kazao je Majić.

Pritom je istaknuo kako je 179 osoba prošlo obuku, od čega 115 strukovnu obuku, a 64 osobe za pokretanje vlastitog biznisa.

Polaznici koji su završili deficitarna zanimanja, mogli su se prekvalificirati, uz ostalo, za pomoćnog kuhara, konobara, rukovoditelja građevinskih mašina za pretovar i transport te zidara.

Pomoćnik federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta za razvoj Zdravko Čerović kazao je kako je jedan od osnovnih ciljeva tog ministarstva poticaj poduzetništva mladih osoba te da će i u budućnosti podržavati ovakve projekte koji mladima daju šansu da se zaposle i pokrenu vlastiti biznis.

"Mi smatramo da pokretanje privrede treba da ide kroz sektor malog i srednjeg poduzetništva
", kazao je Čerović, dodavši kako mladim ljudima treba omogućiti i dati financisku potporu da bi mogli pokrenuti svoj samostalni biznis, čime se povećava i broj zaposlenih osoba.

Tijekom današnje prezentacije upozoreno je na značaj saradnje obrazovnog sustava i poslovnog sektora u kreiranju radnih mjesta.

fena