FOTO  Održana Kulturna manifestacija "VINCEKOVO Buna 2018“

Održana Kulturna manifestacija "VINCEKOVO Buna 2018“
Manifestacija je okupila veliki broj gostiju, koji su kao i svih godina do sada prepoznali ovaj događaj kao nešto nesvakidašnje i lijepo, kao nešto što se rijetko viđa na našim prostorima.

Među njima moglo se vidjeti i dosta predstavnika iz političkog i kulturnog života Grada Mostara i šire, predstavnika raznih udruga, kulturno-umjetničkih društava, građana iz cijele Hercegovine koji su svojim dolaskom došli dati svoj doprinos ovoj kulturnoj manifestaciji i uživati u spravljenim jelima i dobroj vinskoj kapljici.

Organizator je Udruga malih vinogradara i vinara Buna, a domaćini osme uzastopne manifestacije "VINCEKOVO BUNA 2018" su gosp. Davorin Zeljko i gosp. Damir Lovrić.

Kao i svake godine „Vincekovo Buna 2018" je započelo u vinogradu domaćina gdje se pristupilo obredu rezidbe i predaje štapa od prošlogodišnjeg domaćina, gosp. Željka Krešića ovogodišnjim domaćinima, štapa koji je izrađen od trsa vinove loze samo za ovu manifestaciju, a dužnost novih domaćina je da taj štap čuvaju tijekom cijele godine na vidnom mjestu u svom domaćinstvu.
Nakon primopredaje štapa pristupilo se obredu rezidbe, domaćin odreže nekoliko grančica, orezani se trs potom obredno poškropi - "krsti" starim vinom, izvjesile su se kobasice, panceta i pršut, koji znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.
Običaj na Buni je takav da osoba koja se obuče u vinskog biskupa samo za ovu prigodu, vrši obred škropljenja uz šaljive dosjetke o novom i starom i svim prošlim domaćinima, a sve je to praćeno pjesmom i svirkom, uz obavezno čašćenje nazočnog društva.
Specifičnost ove godine je u tome da je po prvi put u ulozi jednog od domaćina bio vinski biskup Damir Lovrić, a o dodjeli domaćinstva odlučuje isključivo Udruga malih vinogradara i vinara Buna.

Nakon što su obredi u vinogradu završili, krenulo se sa najinteresantnijim djelom, zakuskom, u sportsku dvoranu OŠ Marina Držića Buna s početkom u 13.00 sati.
Gosti su na samom ulazu kupili čaše po simboličnoj cijeni od 5KM s vidljivim ugraviranim obilježjima „Vincekovo Buna", u znak potpore ovoj kulturnoj manifestaciji, koje su po odlasku ponijeli sa sobom kao uspomenu.
Konzumacija jela i pića bila je neograničena, jer bit ovoga okupljanja jest dobro druženje uz ugodnu glazbu, lijepa domaća jela i dobru vinsku kapljicu.


Namjera „Vincekova Buna 2018" je da se obilježi početak vinogradarske godine, odnosno početak rezidbe i blagoslov trsa u vinogradima na Buni uoči blagdana svetog Vinka, koji se slavi 22. siječnja i smatra se zaštitnikom vinogradara i vinara, a i da se očuva tradicija uzgoja vinove loze, ali i spravljanja i kušanja vina uz naše običaje i dobra jela!

Svrha postojanja Udruge malih vinogradara i vinara Buna je višestruka, prvenstveno da se očuva tradicija uzgoja vinove lože i pravljenja dobrih vina, zatim da se kroz razmjenu iskustava članova udruge primjenjuju nove tehnologije u cijelom tom procesu od rezidbe do proizvodnje dobrog i kvalitetnog vina, zatim da se u nekom budućem vremenu kroz zajednički nastup dođe do lakšeg plasmana na tržište, da se lakše ostvare poticaji za poljoprivrednu proizvodnju u vinogradarstvu i sve ono drugo što bi moglo doprinijeti da se očuva vinogradarska tradicija na Buni.

Udruga malih vinogradara i vinara Buna upućuje zahvale svim članovima udruge, svim dobročiniteljima i donatorima i svim ostalim sudionicima koji su na bilo koji način doprinijeli i doprinose održavanju ove kulturne manifestacije.
Manifestacija „Vincekovo Buna 2018" okuplja velik broj sudionika, gostiju iz BiH, pa čak i iz Hrvatske, postala je tradicionalna obzirom da se održava već osmu godinu za redom i sami time predstavlja mjesto Bunu u jedenom pozitivnom svjetlu.