Odobren najveći projekt u povijesti Mostara

Ovo također podrazumijeva prikupljanje podataka u razdoblju 12 mjeseci (na području VP-a Podveležje i referentnoj lokaciji) i prebrojavanje uzoraka koji se mogu smatrati reprezentativnim u punom spektru prevladavajućih okolinskih uvjeta.

Odobravanje sredstva

Njemačka razvojna banka KfW već je odobrila kredit od 65 milijuna eura za izgradnju VP-a Podveležje. Kako bi ova sredstva postala operativna, potrebna je suglasnost institucija u BiH, ali i Vlade Federacije te bi se nakon toga krenulo u potpisivanje ugovora s KfW-om kao što je potvrdila i sama Služba za komunikacije JP EP BiH, piše Dnevni list.

Podsjetimo, izgradnja Vjetroparka Podveležje u blizini Mostara vrijedna je 125 milijuna maraka. Aneks ugovora je potpisali su Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, i Amer Zagorčić, resorni županijski ministar gospodarstva, čime su ova vlada i resorno ministarstvo pokazali opredijeljenost podržati projekte koji su velike investicije i koji mogu povesti gospodarstvo u ovoj županiji naprijed.

Izgradnja Vjetroparka Podveležje sa 16 vjetroagregata ukupne snage 32-48 MW i mogućom godišnjom proizvodnjom električne energije od 75 do 100 GWh planirana je na području Podveležja na mikrolokacijama Mali Grad i Svetigora.

Ostali projekti

Osim ovog projekta Njemačka razvojna banka KfW odobrila je JP Elektroprivreda BiH grant sredstva za financiranje tehničke asistencije na projektima HE Kovanići, HE Janjići i Vjetropark Podveležje, u ukupnom iznosu 1,42 milijuna eura.

Od odobrenog iznosa, za projekt izgradnje HE Kovanići planirano je 850 tisuća eura, za pripremu studije izvodljivosti, koja uključuje i preliminarnu procjenu utjecaja na okoliš i izvršenje potrebnih geoloških i drugih istražnih radova.