Odlukama Ustavnog suda o Mostaru nitko nije ugrožen, dogovor treba postići do početka svibnja

...razgovarali s predsjednicima SDA i HDZ-a BiH, Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem.  Između ostalog, razgovorali su i o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH o Statutu Mostara te nedavnom sporazumu šest lidera političkih stranaka.

Visoki predstavnik je pozvao stranke da intenziviraju napore i uključe se u konstruktivne razgovore koji će voditi ka implementaciji odluka Ustavnog suda BiH od 26. Prosinca 2010. godine i 18. Jsiječnja 2012. godine o izborima u Gradsko vijeće Grada Mostara.

Da bi se u Mostaru mogli održati izbori kao i u ostatku zemlje, potrebno je izvršiti promjene do svibnja 2012. godine, kada je planirano raspisivanje lokalnih izbora.

Razgovarajući o potrebi da svi relevatni organi implementiraju odluke Ustavnog suda, visoki predstavnik je naglasio da odluke Ustavnog suda ne ugrožavaju poziciju niti jednog konstitutivnog naroda u Mostaru jer je Sud podržao sve sigurnosne mehanizme koji su sadržani u Statutu Grada Mostara za zaštitu konstitutivnih naroda u Mostaru.

„Vitalni nacionalni interesi, minimalne i maksimalne kvote za konstitutivne narode u Gradskom vijeću Grada Mostara, posebni mehanizmi odlučivanja o ključnim pitanjima nisu ugroženi ni na koji način, tako da nitko ne treba imati nikakvih strahova od implementacije odluka Suda", rekao je visoki predstavnik Inzko.

„Važno je da lideri političkih stranaka u Mostaru rade na iznalaženju političke volje da se postigne sporazum koji će omogućiti dalji nastavak napretka u Mostaru", izjavio je danas visoki predstavnik.

(Fena)