Od Staklene banke u Mostaru ostao samo betonski kostur

Mostar
Od objekta koji je nekada u potpunosti bio obložen staklom i željezom, nakon što je u ratu uništeno staklo, te nakon što su u poslijeratnim godinama lopovi zgulili sav željezni materijal, danas je ostao samo betonski  kostur, koji, osim toga što stoji kao ruglo u središtu grada, nema apsolutno nikakvu korist.
Okupljalište sumnjivih osoba


Na lopovluk koji se odvijao pred očima građana i nadležnih, upozoravali smo u više navrata, no, kako je se sada može vidjeti, apsolutno nikoga to nije brinulo.
Danas je ovaj objekt postao okupljalište svakojakih sumnjivih osoba, povremena lokacija za avanturu djece i mladih, te improvizirano sklonište za prolaznike tijekom nevremena. Uz to Staklena, ili “Betonska banka”, redovito predstavlja prijetnju za prolaznike prilikom vjetrovitog vremena kada vjetar s nje odnosi svakakve opasne predmete, od stakla do odlomljenih vrata. Upravo jučer smo bili u ovom objektu kada je za vrijeme snažnog pljuska, vjetar odnio jedna takva vrata na automobil koji je bio parkiran u dvorištu jedne susjedne stambene grade. Ovo je bio samo jedan od takvih slučajeva.

Razbijeno staklo  

Na svu sreću, jučer nitko nije bio ozlijeđen, međutim, ne smije se isključiti činjenica da iz ove zgrade vreba velika prijetnja za prolaznike. Dok hodate devastiranim prostorima u ovoj zgradi, jedna od najupečatljivijih stvari jest golema količina razbijenog stakla na podu, koje vrlo lako može pasti bilo komu na glavu prilikom vjetrovitog vremena.
Inače, Staklena banka napravljena je još 80-ih godina prošlog stoljeća. Nikada nije u potpunosti dovršena, a u ratu je dodatno devastirana. Za kupovinu ovoga objekta postojale su brojne zainteresirane strane, koje su od kupnje odustajale zbog nikad riješenog imovinskog odnosa.

Piše: Marin Vučina/dnevni list