FOTO  'Obrana i zaštita' večeras otvara 7.dane filma Mostar

Festival će otvoriti mostarski film, mostarska priča i mostarski redatelj, kazala je izvršna direktorica Dana filma Mostar Maja Lasić, naglasivši kako za film vlada iznimno zanimanje publike zbog čega će se on nakon večerašnje mostarske premijere naći i na redovnom repertoaru Cinestara Mostar.

Po riječima direktora Festivala Slavena Knezovića, večeras će na otvaranju festivala biti uručene i nagrade za životno djelo Nadi Đurevskoj i Bogdanu Dikliću, glavnim glumcima Obrane i zaštite, za koje je Knezović kazao kako ih od tog filma smatra Mostarcima i svojim sugrađanima.

Redatelj Obrane i zaštite Bobo Jelčić se zahvalio građanima Mostara i Čapljine na podršci koju se davali ekipi filma tijekom snimanja.

Govoreći o filmu, Jelčić je istaknuo kako film govori o čovjeku koji živi u Mostaru te da se radi o intimnoj, pomalo zatvorenoj i hermetičnoj priči te da vjeruje kako će film svojom atmosferom, intimnošću i elementima filmskog jezika doći do ljudi koji ovdje žive.

Na pitanje ima li tremu pred mostarskom publikom, Jelčić je kazao kako ima jer se, ipak, radi o njegovom gradu.

Komentirajući same pripreme za snimanje filma, naglasio je kako su one bile dosta žestoke i naporne te da je bilo raznih prijedloga da se dio filma snima u Zagrebu jer bi to bilo jeftinije, na što on nije pristao.

Film "Obrana i zaštita" je osvojio nagrade u Puli, Motovunu i Sarajevu te dobio jako dobre kritike. Svjetsku premijeru imao je na Berlinaleu, na Berlin Film Festivalu u Njemačkoj, gdje je, po redateljevim riječima, ostvario ozbiljan input u neke svjetske distribucijske kuće.

Tijekom festivala bit će prikazani filmovi "Kauboji" Tomislava Mršića, "Projekcije" Zrinka Ogreste, "Nije sve u lovi" Darija Pleića, "Šuti" Lukasa Nole, "Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića, "Hitac" Roberta Orhela, "Sa mamom" Faruka Lončarevića, te "Put kestena" Jasmina Durakovića.

FENA