Obnova Španjolskog trga kasnit će tri mjeseca

Ovo nam je prilikom jučerašnjeg razgovora kazao viši programski predstavnik u Bosni i Hercegovini i viši programski časnik UNESCO-a Siniša Šošić. Rok je postavljen do kraja godine

Kašnjenje s početkom obnove Španjolskog trga, kaže Šošić, administrativne je prirode.

- Malo se duže radila dopuna dokumentacija koju je pripremao španjolski vojni kontingent u BiH. Trebalo je prilagoditi tu dokumentaciju pravnom okviru Bosne i Hercegovine, što je sada već i urađeno. Dokumenti su trenutačno na prijevodu i za nekih 10 do 15 dana bit će objavljen tender, pojasnio je Šošić. Tako će prema zakonskoj regulativi nakon odabira izvođača radova sredinom srpnja konačno otpočeti prvi radovi projekta koji je svojim značajem pobudio zanimanje šire javnosti.

- Projekt obnove španjolskog trga odvija se bez većih problema i mora biti završen do kraja ove godine, s tim da mi planiramo najdalje do kraja listopada imati kompletiran projekt, ustvrdio je Šošić. Navodeći kako postoje određeni rokovi podsjetio je da za obnovu Španjolskog trga dio sredstava daje Gradska uprava Mostar, dio UNDP iz zajedničkog projekta pod nazivom “Unaprjeđenje kulturnog razumijevanja u BiH” i dio španjolsko ministarstvo obrane. Sredstava su osigurana i, po njegovim riječima, ne treba biti nikakvih komplikacija oko provedbe ovog projekta koji je od velikog međunarodnog značaja. Po završetku ovog projekta bez sumnje će biti upriličena nezaboravna svečanost kad se u Mostaru očekuje i posjet kraljevske obitelji Španjolske.

Dolazak kraljevske obitelji

Podsjetimo da je ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj u razgovoru s ministrom Miguelom Angelom Moratinosom prilikom posjeta Španjolskoj pozvao kraljevsku obitelj da u ovoj godini posjeti BiH kako bi inaugurirala projekte koje su provodili proteklih godina. Kao jedan od najznačajnijih istaknut je Španjolski trg, koji služi za uspomenu na 21 vojnika koji su tijekom rata izgubili svoje živote u provođenju mirovne misije.

Preciznom izradom projekta španjolskih stručnjaka rekonstrukcija ovog trga će konačno poprimiti zasluženi izgled koji će krasiti grad na Neretvi i privlačiti mnogobrojne turiste, ali će također biti i središnje okupljalište ljudi svih generacija, vjeroispovijesti i nacija.

To bi u konačnici pored učvršćivanja prijateljskih odnosa mogla biti i dobra naznaka za povratak očuvanju kulturne baštine i poštivanju spomenika onih koji su poviješću svoja imena utkali u Mostar.

Stvoreni svi uvjeti

Obnova Španjolskog trga tijekom protekle godine dovedena je u pitanje, nakon što su se pojavile informacije da Španjolska zbog globalne ekonomske krize odustaje od ovog projekta. No, ugovorom koji su početkom ove godine potpisali gradonačelnik Ljubo Bešlić, veleposlanik Kraljevine Španjolske u BiH Alejandro Alvargonzales i generalna direktorica UNDP-a za Balkan i Europu Sarah Poole, stvorili su se svi uvjeti za početak realizacije projekta. Idejno rješenje i izvedbeni projekt već su davno urađeni, a obnova će podrazumijevati zamjenu instalacija, postavljanje nove podloge, javnog toaleta, novog mobilijara i izmještanje spomenika španjolskim vojnicima na drugi dio platoa.

Izvor: Dnevni list