Obljetnica otvorenja obnovljenog Starog mosta i Lučkog mosta

Među brojnim domaćim i stranim uzvanicima bili su i tadašnji predsjednik i premijer Hrvatske, Stipe Mesić i Ivo Sanader, predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, princ Charles, državni ministar Turske Bešir Abelaj, bivši šef Misije UN-a u BiH Jacques Paul Klein, ministar vanjskih poslova Nizozemske Bernard Bot, provincijali Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije fra Mijo Džolan i dr. Slavko Soldo, posebni Papin izaslanik Santos Abril Castello te povjerenik EU-a za vanjsku politiku Chris Patten.

Televizijski prijenos priredbe na Starome mostu preuzeli su deseci inozemnih televizija, a samo u Turskoj to su uradila tri različita kanala.

Ured za odnose s javnošću Grada Mostara akreditirao je oko 650 medijskih djelatnika iz cijelog svijeta. Jednoipolsatna priredba završila je pjesmom "Vjeruj u ljubav".

Obnova Starog mosta trajala je punih sedam godina, a financirana je iz paketa pomoći Ujedinjenih naroda vrijednog 15 milijuna dolara te sredstava Svjetske banke, Turske, Nizozemske, Francuske, Italije, Hrvatske, UNESCO-a, EEBRD-a i Grada Mostara.

Još jedan mostarski most danas obilježava godišnjicu obnove. Riječ je o Lučkom mostu, koji je otvoren godinu dana kasnije, 23. srpnja 2005. godine, Svečano su ga otvorili tadašnji federalni premijer Ahmed Hadžipašić i federalni ministar prometa i veza Nedžad Branković.

Vrijednost projekta obnove iznosila je 3,27 milijuna maraka, od čega je milijun i pol maraka izdvojeno iz federalnog proračuna, dok je ostatak sredstava osiguran iz kredita Kuvajtskog fonda, koji otplaćuje Vlada Federacije BiH.

Fena