Obilježena 20. obljetnica rada Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

Obilježena 20. obljetnica rada Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru
Na svečanosti, koja je održana u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, upriličena je promocija 38 doktora medicine te dodjela plaketa, povelja i zahvalnica tog fakulteta zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Priznanja su, među ostalima, dodijeljena prvom dekanu Medicinskog fakulteta prof. Filipu Čuli, ravnatelju Sveučilične kliničke bolnice Mostar prof.dr. Anti Kvesiću, hrvatskom ministru zdravstva prof. dr. Milanu Kujundžiću, Vladi RH, medicinskim fakultetima u Sarajevu, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću i mostarskom gradonačelniku Ljubi Bešliću.

Za najboljeg studenta generacije proglašen je Mirko Alilović kojem je uručena "Dekanova nagrada" i prigodan poklon.

Govoreći o radu Medicinskog fakulteta, prorektorica za međunarodnu suradnju mostarskog Sveučilišta Sanja Bijakšić istakla je kako ta institucija danas snažno korača u susret svim promjenama koje podstiče evropski sustav visokog obrazovanja te istovremeno prati i sve promjene koje se stavljaju pred medicinu kao znanost.

- Kvaliteta nastavnog procesa, uvođenje novih studijskih programa te suradnja s najvećih i najznačajnijim fakultetima iz zemlje i okruženja čine ovaj fakultet posebnim - istakla je Bijakšić.

Obraćajući se diplomantima, kazala je kako se pred njima nalazi težak i odgovoran zadatak, poželivši im mnogo sreće, mudrosti i strpljenja te da im fakultet i sveučilište ostanu u sjećanju kao luka u koju se uvijek mogu vratiti po novo znanje.

Govoreći o samoj obljetnici, prof. dr. sc. Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta kazao je kako je prošlost fakulteta možda kratka, no da se od budućnosti očekuje mnogo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je Medicinski fakultet, s malim izuzetcima, stvorio vlastiti kadar na svim katedrama te da godišnje iznjedri u prosjeku 40 do 50 mladih liječnika koji lagano ali sigurno preuzimaju ulogu vodećih, kako u SKB-u Mostar tako i na fakultetu.

- Naše je geslo bilo i ostalo težiti izvrsnosti i biti rame uz rame s najboljima - poručio je dekan, naglasivši kako Medicinski fakultet i Sveučilišna klinička bolnica Mostar krupnim koracima koračaju svoje sutra.

Diplomantima je kazao kako vjeruje da za mnoge od njih ovo nije konačan cilj te da će krenuti putem daljnjeg usavršavanja u struci.

- Duboko vjerujem da se među vama ovdje kriju budući znanstvenici koji će pronijeti ime i slavu ovoga fakulteta diljem svijeta, kao što to rade već neki od naših nekadašnjih studenata - poručio je Bevanda.

Inače, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru do sada su diplomirala 554 studenta, magistralo je njih 130, a doktoriralo 87.

Uz modernizaciju i uvođenje mnogobrojnih noviteta, taj fakultet iduće godine planira uvesti i studij na engleskom jeziku za strane studente.

U povodu spomenute obljetnice izašla je i monografija "Dvadeset godina Medicinskoga fakulteta u Mostaru".

Dnevni list