O sudbini HNŽ-a odlučivat će se iz 'šešira'

- Samo ako SIP postavi neki ultimatum dokad treba dostaviti imena, onda možemo nešto očekivati, a dotad ne vjerujem da će se išta posebno dogoditi, govori Jelovac.
O mogućim imenima nije mogao ni spekulirati jer se prema njegovim informacijama još ništa i ne spominje.
Povijest se ponavlja

Na taj način se povijest u HNŽ-u opet ponavlja, i ponovno, kao i prije četiri godine, na pomolu je kriza. Od izbora je prošlo više od tri mjeseca, a županija ne samo da nema formiranu vlast, nego nema ni tijela Skupštine, a čak nisu poznata ni imena zastupnika za Dom naroda.
Aktivnosti po tom pitanju idućih dana namjerava pokrenuti SDP, a zastupnik te stranke Aner Žuljević je najavio obavljanje razgovora s predsjednikom Skupštine o toj temi. Ukoliko ne bude ništa na tom planu, oni će krenuti u prikupljanje potpisa za zakazivanje sjednice na kojoj će se izabrati imena koja idu u Dom naroda. A za zakazivanje sjednice su potrebni potpisi trećine zastupnika, odnosno njih deset.
Bez obzira kad se zakaže sjednica, sutra, prekosutra... ili za mjesec dana, ukoliko ne bude nekog konkretnog međustranačkog dogovora, presudnu ulogu vezanu uz formiranje vlasti, kao i imenovanje pojedinih zastupnika, imat će, ni manje više, nego 'šešir'.
Preciznije rečeno, izbor pojedinih zastupnika vršit će se ždrijebanjem, jer pojedini klubovi naroda imaju po dva zastupnika. Takva je stvar, na primjer, s Klubom srpskog naroda, koji ima dvije zastupnice Vesnu Saradžić (SDP) i Zoru Dujmović (HDZ BiH). Kako se, bar trenutačno, ne nazire dogovor između ovih dviju stranaka, a klub broji dva zastupnika, izvjesno je da će se vršiti ždrijeb za Dom naroda.
Ždrijeb će odlučivati kod izbora člana Predsjedništva Skupštine, kao i kod zastupnika za Dom naroda, u kojeg iz HNŽ-a ide jedan predstavnik srpskog naroda. Identična stvar je i sa zastupnikom iz reda ostalih, koji ide u Dom naroda. I tu postoje dva zastupnika, Aner Žuljević iz SDP-a, te Huso Obradović iz Saveza za bolju budućnost. Ako dogovora ni tu ne bude, presudit će 'šešir'.

Hrvatski i bošnjački klubovi

Ništa neizvjesnije neće biti ni kod izbora jednog predstavnika bošnjačkog naroda za koji još uvijek nema dogovora. SDA se kao najbrojnija po predstavnicima nada kako će oni dobiti člana Predsjedništva Skupštine, pa je stoga za očekivati kako će u Dom naroda ići bošnjački predstavnik iz reda neke druge stranke. U Klubu bošnjačkog naroda najviše predstavnika ima SDA, njih pet, dok tri ima SDP te po dva Stranka za Bosnu i Hercegovinu i Savez za bolju budućnost.
Preostala tri predstavnika za Dom naroda daju Hrvati. A kako HDZ ima najveći broj zastupnika u Klubu naroda, čak devet, oni će, kako se spominje, dati bar dva predstavnika, dok će preostali najvjerojatnije biti iz 'devedesetke', ili pak iz HSP-a i Boljitka.
Kad je u pitanju samo formiranje vlasti i možebitne koalicije na području HNŽ-a, one se trenutačno i ne spominju, jer se uglavnom čeka formiranje vlasti na višim razinama, posebice na federalnoj. No, za formiranje vlasti na federalnoj razini potrebna su i imena za Dom naroda iz ove županije, koji će se, kao što smo naveli, izvlačiti iz 'šešira'.

Klub Hrvata daje tri predstavnika:
Denis Lasić, Nives Rotim, Đuro Prkačin, Tomislav Martinović, Ivka Babić, Valentina Aleksić, Zdravko Jakiša, Magdalena Pažin i Zoran Raič (HDZ BiH); Diana Zelenika, Luka Faletar i Ilija Cvitanović (HDZ 1990.), Živko Budimir (HSP) i Tomislav Perić (Narodna stranka Radom za Boljitak)

Klub Bošnjaka daje jednog predstavnika:
Ramiz Jelovac, Zijat Mušić, Šerif Špago, Edin Obradović, Nusret Gosto (SDA), Semiz Čilić, Mirsad Ljeljak, Nermin Dizdar (SDP), Safet Omerović, Adis Bubalo (SBiH) i Osman Macić, Anel Kljako (SBB).

Klub Srba daje jednog predstavnika:
Vesna Saradžić (SDP) i Zora Dujmović (HDZ BiH)

Ostali daju jednog predstavnika:
Aner Žuljević (SDP) i Huso Obradović (SBB)

Piše: Dalibor Drlje/dnevni list