Novih pet tisuća studenata preplavilo Mostar

sveučilište

"Između vas ovdje, nazočnih i vaših vršnjaka u New Yorku, Parizu, Tokiju ili Sydneyu nema razlike. Možete jednako kao i oni. Iako oni imaju veća financijska sredstva, vi imate ono što bogatim zemljama nedostaje. Tu nevjerojatnu moć kreativnosti kakvu mogu imati samo one zemlje, ona podneblja i ljudi koji djeluju u nekoj vrsti političkog kaosa", istaknula je Ostojić, piše Dnevni list.

Najljepše razdoblje života

U ime osoblja Sveučilišta u Mostaru, Ljerka je zamolila studente da pored usvajanja novih znanja i vještina te večernjih izlazaka ne zaborave posjetiti kazališta, galerije i knjižnice kojima je Mostar bogat.

"Obogaćujte i dalje svoj život kulturom i umjetnošću, sportom, humanitarnim radom, sudjelujte u gospodarskim projektima, brojnim studentskim udrugama, razmjenama studenata u sklopu raznih programa. Sve će vam se to višestruko vratiti kada se nakon studija nađete na tržištu rada - bit ćete sposobniji i konkurentniji", poručila je Ostojić. Ispred Studentskog zbora, svim nazočnim obratila se Janja Marušić.

"Iza vas je odluka o izboru studija, mnogima od vas i preseljenje u novi grad, promjena načina života, a pred vama je zadaća stjecanja znanja i vještina u razdoblju koje mnogi nazivaju najljepšim razdobljem života", istaknula je Marušić.

Samo uporni završavaju

U sportskoj dvorani Midhat Hujdur Hujka je na brucoškom satu oko 1350 brucoša Univerziteta Džemal Bijedić pozdravio rektor Sead Pašić.

"Čast mi je i zadovoljstvo da Vas kao dekan, na prvi dan vašeg studija, mogu pozdraviti u ime profesora, asistenata, osoblja i uprave Fakulteta. Ovdje možete studirati, stjecati znanja i vještine, jer imate od koga učiti. Ovdje Vam na usluzi stoje oni koji su prošli put kojim ste i Vi krenuli puni nade u smisao vlastitih nastojanja, naši i vaši: profesori, asistenti, fakultetsko osoblje.

U ovom trenutku kad ste na svom početku možda vam se priča o završetku fakulteta čini čudnom, no držim da je najbolji savjet u koji Vam i danas mogu dati jedna stara mudrost: I najsporiji, ako ne izgubi svoj cilj, ide još uvijek brže od onoga koji luta bez cilja. A kad se umorite i kad Vam se učini da možda i ne možete više i ne možete dalje sjetite se da je francuski romanopisac Honore de Balzac izrekao misao koja Vas u tim trenucima treba voditi: Izdržati, to je temelj vrline", istaknuo je Pašić. Novim kolegama obratio se i Harun Kurtović, predsjednik Unije studenata Univerziteta

"Ovo je prvenstveno jedan vid dobrodošlice za nove studente, odnosno brucoše, u ovoj akademskoj godini. Tu smo da ih ohrabrimo i uputimo u novu akademsku godinu", rekao je Kurtović.