Novi prijedlog podjele Mostara, po mjeri Bošnjaka!

... mostarskog HDZ-a kako bi počeli pregovore o problemu Grada Mostara, otkrivši kako SDA ima novi prijedlog o podjeli grada na četiri općine.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić u srijedu je u Mostaru predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću iznio svoj prijedlog oko Mostara, ali ga nije htio otkriti novinarima, već je rekao da će o njemu razgovarati gradski odbori i pokušati doći do odgovora ili konkretnijih stavova do 16. rujna kada će se u Sarajevu sastati vodstva SDA i HDZ-a BiH.

Podsjetimo, Mostar je jedini grad u BiH koji nije imao lokalne izbore i u kojem vlada svojevrsno bezvlašće, jer nije implementirana odluka Ustavnog suda BiH, o izmjenama Izbornog zakona i Statuta Grada Mostara.

Otvaranje priče o gradskom Statutu, stranke su iskoristile za dugogodišnje prepucavanje oko novog ustroja grada. SDA je tako tražio podjelu Mostara na šest općina, a HDZ BiH Mostar, kao jednu općinu i jednu izbornu jedinicu.

Hadžiomerović kaže kako SDA ima nekoliko varijanti za Mostar, a osim zahtjeva za formiranjem šest općina, sada je u igri broj tri.

"Za nas je prihvatljiva varijanta od četiri općine i na to je vjerojatno Tihić mislio. Sličan je bio prijedlog SDP-a prije osam godina, ali ne znam hoće li ga sad prihvatiti", kazao Hadžiomerović za Dnevni list.

Upitan kako je moguće da SDA sada prihvaća nekadašnji prijedlog SDP-a i licitira kao svoj, Hadžiomerović odgovara, kako su to ideje građana Mostara.

"Ako je neracionalno šest općina, evo neka budu četiri, ali bez općina nema dogovora", kaže Hadžiomerović i dodaje da su za njih prihvatljive i multietničke općine. Ipak na pitanje zašto je za SDA onda neprihvatljiv prijedlog OHR-a o tri multietnička gradska područja, Hadžiomerović kaže da SDA ne prihvaća gradska područja zbog manjih ovlasti, all ni broj tri.

Na inzistiranje da obrazloži, Hadžiomerović kaže kako su radili određene računice koje su pokazale da brojka od tri općine ne odgovara SDA.

Što se tiče opcije od četiri općine, Hadžiomerović kaže da ne može govoriti o granicama, a na pitanje bi li to bile dvije bošnjačke i dvije hrvatske općine, nije želio odgovoriti. "Mogu biti tri bošnjačke i jedna hrvatska. Evo, neka to bude moj prijedlog", kaže Hadžiomerović.

Ističe da je najvažnije da se počne razgovarati. "Mislim da je vrijeme da u HDZ-u BiH shvate da je ne provedivo ono što oni žele", kaže šef mostarskog SDA.

HDZ BiH i SDA kao ključni akteri u Mostaru ne mogu doći do dogovora, a ni jedni ni drugi nisu prihvatili prijedlog OHR-a za rješenje problema u Mostaru. SDA čak nije htio ni sudjelovati u pregovorima koje je vodio OHR. Nakon propasti pregovora Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) odlučio je da se OHR povuče iz pregovora, ali i poručio kako će SDA i HDZ snositi posljedice ukoliko ne prihvate dane preporuke.