Nova zračna linija Mostar - Trst za 79 eura

Zračna linija Trst - Mostar i obrnuto održavat će se dva puta tjedno, utorkom i petkom, a cijena karte je 79 eura. Cijena povratne karte za liniju Trst - Mostar je 158 eura, a u iznos su uključene pristojbe koje se plaćaju na zračnoj luci.

Potpisan ugovor

Na spomenutoj konferenciji za novinare u Trstu su bili nazočni predsjednik kompanije Mistral air i treći čovjek pošta Italije Sergio Dressi, a uz njega je bio direktor operativa Mistral air Ricardo Cciolti, generalni direktor zrakoplovne kompanije Mistral air Mark Camilleri, i direktor operative zračne luke u Trstu Andreas Carto, kao i politički predstavnici grada Trsta i regije.

Predstavnik Mostara je bio šef prometa Zračne luke Mostar Predrag Zovko, kao i organizatori spomenute linije Balkan expres tur operater iz Peskare i Pro Pak Hercegovina iz Međugorja, na čelu s vlasnikom Mariom Glišićem. Prema riječima Glišića, na spomenutom putovanju je potpisan ugovor čime su Balkan expres i Pro pak Hercegovina postali ekskluzivni zastupnici Mistral aira za sve letove iz Italije prema Mostaru.

"Jako smo zadovoljni postignutom suradnjom i vjerujemo da će ovo biti pun pogodak", kazao je Glišić, dodavši i to kako se nada da će od danas profunkcionirati i ured agencije Pro Pak Hercegovina gdje će svi zainteresirani moći dobiti više informacija o letovima i uslugama koje nudi spomenuta agencija. Ovim je pokazano da talijanska zrakoplovna kompanija Mistral air ima ozbiljne namjere ulagati u mostarsku zračnu luku.

Partnerstvo s ovom zrakoplovnom kompanijom stvorilo bi pretpostavke za razvoj, a strateško partnerstvo ne bi se samo odnosilo na širenje postojećih kapaciteta Zračne luke Mostar, nego bi naglasak bio stavljen i na edukaciju kadrova. Talijani su jako zainteresirani za Zračnu luku Mostar, osobito zbog Međugorja budući da veliki broj talijanskih turista svake godine dolazi u ovo marijansko svetište.

Dodatna ulaganja

Podsjetimo, već je u funkciji zračna linija Bari - Mostar. Aktivna je dva puta tjedno i trajat će još tri mjeseca. Nakon zimske pauze, odnosno u ožujku će biti ponovno uspostavljenja. Cijena povratne karte za liniju Bari - Mostar je 158 eura, a u iznos su uključene pristojbe koje se plaćaju na zračnoj luci. Također, do 2. studenoga bit će u funkciji charter linija Napulj - Mostar, po istoj cijeni, isto dva puta dnevno.

Planirano je i skoro uspostavljanje linije s Rimom. Za iduću godinu dogovoreno je uspostavljanje novih linija i Zračna luka Mostar s trenutačnom infrastrukturom ne bi mogla primiti sve putnike ni zadovoljiti uvjete koje postavljaju zrakoplovne kompanije.

Mostarska zračna luka uporno dokazuje kako ima potencijal biti uspješna i sve je bliže realizaciji svojih potencijala. S obzirom na veliki turistički potencijal Hercegovine, mostarska zračna luka ima priliku doživjeti pravi procvat i postati vodeća zračna luka u okolici i velika konkurencija sarajevskoj i banjolučkoj zračnoj luci, ali i zračnim lukama u regiji. No, za sve to potrebna su dodatna ulaganja.

Napori menadžmenta Zračne luke Mostar su da se luka proširi, odnosno poboljšati tehničke uvjete u zračnoj luci, ulagati u opremu, ali i stručni kadar.

Kako su kazali, imaju problema s terminalnom zgradom, parkirališnim pozicijama i voznim stazama te će im, ako se nastavi trend rasta broja putnika, biti teško funkcionirati. Imaju dvije parkirališne pozicije i ako dođe treći zrakoplov, ne mogu ga primiti. Vozne staze su također preuske, pa određene kompanije imaju svoje zahtjeve i ne žele voziti po tim stazama zbog straha od oštećenja i sl. I putnička zgrada ima mali kapacitet, a imaju situacije da sleti i do 3000 putnika dnevno.

Sve to govori da je zračnoj luci potrebno dodatno ulaganje. "Projekt je tu, ali koče financije", kako je nedavno kazao Marko Đuzel, inženjer zračnog prometa u mostarskoj zračnoj luci. No, kako kažu, imaju planove i nadaju se ostvarenju istih.

dnevni list