NOVA SEZONA Red Bull natjecatelji stigli u Mostar, tu je opet i vlak iz Sarajeva, a stiglo je i troje debitanata

Red Bull skokovi Mostar
Red Bull cliff diving team

Natjecatelji Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva stigli su danas u Mostar, gdje će se u subotu 27. kolovoza u sportskom spektaklu nadmetati za laskave naslove pobjednika na Starom mostu. Pored toga, Mostar će ovih dana biti domaćin i prvog međunarodnog cliff diving trening kampa.

Elita svjetskog cliff divinga sedmu sezonu uzastopno gostuje u Bosni i Hercegovini, a Mostar je peta ovogodišnja stanica. Pripreme za subotnji spektakl pri samom su kraju, a atmosfera u gradu na Neretvi se lagano zagrijava i sve je u znaku natjecanja najboljih svjetskih skakača i skakačica.

Natjecatelji su danas obavili prvi trening direktno sa mosta, a na rasporedu imaju i 'lucky draw', odnosno žrijebanje redoslijeda kojim će nastupati. 'Lucky draw' se uvijek bazira na nekoj zabavnoj aktivnosti, najčešće inspiriranoj lokalnom tradicijom. Prošle godine u Mostaru je to bila popularna 'šlaufijada', utrka u prelasku Neretve na šlaufu.

U četvrtak je na redu prva serija natjecateljskih skokova, koja će se - kao i prošle godine - skakati direktno sa luka Starog mosta, u čast višestoljetne tradicije skokova u Mostaru. Ostale serije skokova (u petak i subotu) skakat će se sa platforme visoke 27 metara za muškarce, odnosno 21 metar za žene. Finale počinje u 16 sati u subotu 27. kolovoza, kada su na rasporedu treća i četvrta serija.

Prvenstvo ove godine ima jednu novinu, a to je međunarodni cliff diving trening kamp za mlade skakače na kojem će vještine brusiti neki budući šampioni. Upravo je Mostaru pripala čast da bude prvi domaćin kampa, koji će se održati od 23. do 28. kolovoza na obnovljenoj skakaonici Duradžik, pod palicom legendarnog Orlanda Duquea. 

Kolumbijac danas obavlja dužnost Sportskog direktora Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, a u lipnju je osobno prisustvovao svečanom otvorenju 'novog' Duradžika. Narednih dana će mlade nade cliff divinga trenirati sa bivšim svjetskim prvakom i učiti od njega.

Red Bull skokovi Mostar

Prethodnih godina, postao je popularan dolazak na Red Bull Cliff Diving vlakom iz Sarajeva. I ove godine zainteresirani do Mostara mogu stići brzim vlakom koji prometuje na liniji Sarajevo - Čapljina - Ploče i nazad. Vlak iz Sarajeva polazi u 7:15 sati, a u Mostar stiže u 9:12 sati. Povratak iz Mostara je u 19:56 sati, sa dolaskom u Sarajevo u 21:51 sati. Više informacija može se dobiti na Željezničkoj stanici u Sarajevu.

Petostruka šampionka i liderka na ljestvici, Australka Rhiannan Iffland, jako je zadovoljna dosadašnjim tijekom sezone. Raduje se ponovnom dolasku u Mostar, koji po njoj ima najbolju publiku i energiju, i gdje će pokušati doći do trećeg trijumfa na Starom mostu.

Rumunj Catalin Preda, trenutno vodeći u ukupnom poretku, smatra da je sada važan svaki bod, svaka stanica, svako natjecanje, svaki skok. Složio se s Duqueom da skakači moraju voditi posebnog računa o tijelima, jer sezona ulazi u završnicu i kalendar natjecanja je zgusnut.

Preda Mostar smatra mjestom s velikom tradicijom i posebnom atmosferom i gledateljima. Za njega grad na Neretvi ima posebno značenje, jer upravo je na Starom mostu 2018. godine debitirao - i to osvojivši treće mjesto. Ove godine će biti još posebnije, jer će ga u gradu na Neretvi bodriti obitelj.

Ove godine će na Starom mostu troje skakača debitirati u Svjetskom prvenstvu: Amerikanci James Lichtenstein i Susanna Fish te nezavisna natjecateljica Leila Saliamova. Oni se sigurno uzdaju u sreću koja u Mostaru prati novajlije. Naime, to je jedina lokacija u povijesti prvenstva na kojoj su dva natjecatelja s pozivnicom na debitantskom nastupu završila na pobjedničkom postolju: nezavisni natjecatelj Nikita Fedotov (2017.) i Rumunj Catalin Preda (2018.).

Natjecanje će se prenositi uživo na Red Bull TV u subotu 27. kolovoza od 16:30 sati, kao i na Facebook i YouTube kanalima prvenstva. Prvi dan natjecanja moći će se pratiti uživo na Red Bullovom globalnom TikTok kanalu, u petak 26. kolovoza od 16 sati.