Njemačka KfW banka kreditira gradnju vjetroparka kod Mostara

Vjetrenjače
Njemačka razvojna banka Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) sufinancirat će izvedbu projekta elektrane na vjetar koja će se graditi na području planine Velež kod Mostara, objavila je u četvrtak Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EP BiH) koja je glavni nositelj tog projekta vrijednog gotovo 72 milijuna eura.

KfW je odlučila odobriti kredit EP BiH u iznosu od 65 milijuna eura, a on će biti realiziran kao dio programa razvojne suradnje između Njemačke i BiH.

Otplata kredita trebala bi trajati petnaest godina uz trogodišnju odgodu, a ostatak potrebnog iznosa za gradnju vjetroparka "Podveležje" EP BiH će osigurati iz vlastitih izvora.

Projektom je predviđen da se na padinama Veleža na oko 760 metara nadmorske visine izgradi 16 vjetroagregata ukupne snage do 48 MW. Oni bi godišnje mogli proizvoditi do 100 GWh električne energije.

Ranije su odobrena sredstva kojima je financirana studija o mogućem utjecaju ovog projekta na okoliš, a posebice na ptice i šišmiše koji nastanjuju područje budućeg vjetroparka. Iz EP BiH ističu kako je cijeli projekt pozorno razrađen s ciljem maksimalne zaštite prirode.

Hina