Nikad veći interes za studij na mostarskom Sveučilištu

...provedbe prvog upisnog roka na kojem se prijavio velik broj studenata iz svih dijelova BiH i susjedne RH. Naime, 140 studenata više nego lani ove godine prijavilo se za jedan od studija na fakultetima Sveučilišta u Mostaru.

Zanimanje studenata

- Svi dekani iznijeli su rezultate upisa na fakultete i zadovoljni su samim odzivom studenata koji je veći nego prošle godine. Prvi upisni krug koji se održao na fakultetu pokazao je odlične rezultate, ali valja sačekati drugi upisni krug kako bismo imali točne podatke o broju upisanih studenata, ali i broju stranih državljana koji su se za svoje studije odlučili upravo na mostarskom Sveučilištu, kazao je Vojo Višekruna, prorektor Sveučilišta u Mostaru koji i sam ističe kako je u velikoj mjeri zadovoljan odzivom studenata na sve fakultete koji se nude. Također su ove godine na Filozofskom fakultetu otvorena dva nova studija za koja također postoji povećano zanimanje, a Fakultet prirodoslovno-odgojnih i matematičkih znanosti matematiku i informatiku sada vodi kao jednopredmetne studije što se također pokazalo kao dobra odluka.
Najveći interes ove godine izazvao je Medicinski fakultet na kojem mjesta u drugom upisnom krugu nema. No radi 250 prijavljenih kandidata, od kojih se prima njih 50, Senat Sveučilišta uputio je zahtjev Ministarstvu da im se odobri još deset mjesta na tom fakultetu kako bi upisali bar dio studenata koji žele studirati na tom iznimno traženom fakultetu.
- Informacije o tome hoće li nam se dopustiti dodatnih deset mjesta na medicini znat ćemo u devetom mjesecu. Do sada su naši osnivači odobrili sve naše zahtjeve te vjerujemo da neće biti nikakvih problema, ali na sve još uvijek valja pričekati, naveo je Višekruna.

Drugi upisni krug

Na samoj sjednici Senat Sveučilišta u Mostaru također je raspravljao o uspješnosti održane nastave u akademskoj godini 2012./2013. te je donijet zaključak kako je nastava u cijelosti održana prema usvojenom nastavnom planu i programu, a temeljem dostavljenih izvješća članica Sveučilišta. Također i ispiti u ljetnom roku su održani prema usvojenom planu održavanja na razini članica. Što se tiče informacija o drugom razredbenom i upisnom roku, one će biti objavljene na službenim web stranicama i oglasnim pločama članica Sveučilišta u Mostaru.

Piše: Ljubica Grubišić/dnevni list