Ni Bruceu Leeju ne daju da se vrati u Mostar

Samo nekoliko dana nakon postavljanja su ga oštetili vandali i nakon toga je sklonjen iz gradskog parka Zrinjevac. To je bilo još 2005. i građani Mostara se već dulje vrijeme pitaju što je sa spomenikom. Isti je nakon godina provedenih u podrumima Mostara lani prebačen u Zagreb, gdje je na jednom festivalu umjetnina, održanom na Kvaternikovom trgu, do izražaja došla i njegova vrijednost. Tom prilikom naišao je na dobrodošlicu mnogobrojnih posjetitelja festivala. Po završetku manifestacije  govorilo se da je spomenik u Zagrebu na popravku, ali konkretnu informaciju o daljnjoj sudbini spomenika nije nam nitko mogao dati.
Vlasništvo Grada

Pokretači ideje o postavljanju spomenika Bruceu Leeju u mostarskom parku Zrinjevac, Nino Raspudić i Veselin Gatalo, kažu da ih ljudi  redovito pitaju za sudbinu Brucea Leeja te stoga podsjećaju na činjenicu da je to bio njihov dar gradu Mostaru i da spomenik više nije u  njihovoj ingerenciji. Tako je i za odlazak spomenika na festival u Zagrebu bilo nužno odobrenje Gradske uprave Mostara koja, prema njihovim riječima, jedino može dati detaljne informacije o tom spomeniku. Međutim, iako smo nekoliko dana pokušavali dobiti odgovor na ovo pitanje iz same Gradske uprave, ostali smo opet u neznanju. No, sudeći prema reakcijama mnogobrojnih posjetitelja zagrebačkog sajma i interesa građana, navedeni spomenik gradu na Neretvi mogao bi  biti interesantan i mnogobrojnim turistima kako domaćim, tako i stranim, zbog čega se mnogi nadaju kako će ovaj borac za ljudska prva ponovno zablistati u mostarskom parku.

Želja građana

Osvrnuvši se na izložbu u Zagrebu,  prema Raspudićevim riječima, spomenik Bruceu Leeju je plijenio pozornost mnogih posjetitelja i ljubitelja umjetnosti .
- Ljudi su mu prilazili i rado se fotografirali pored njega, kratko će Raspudić, svjestan da veliki broj Mostaraca želi taj spomenik ponovno vidjeti u svome gradu. To su nam najbolje potvrdila  anketna istraživanja koja su preko našeg lista provedena u više navrata, kao i činjenica da su građani pokrenuli grupu na Facebooku pod nazivom “Vratimo Brucea Leeja u Mostar”, koja okuplja veliki broj istomišljenika te mnogobrojni pozivi građana koji su upućeni  idejnim tvorcima postavljanja tog spomenika.

dnevni list