Nevenko Herceg: Pružimo se onoliko koliko se možemo pokriti

ministarstvo turizma i okoliša, Nevenko Herceg, HNŽ, Vlada HNŽ, mandatar, Vlada HNŽ, Nevenko Herceg

Tražiti rješenja Klub SBB-a, kazao je Osman Macić iz ove stranke, opredijelio se, prije svega, za interes građana i davanje adrese na kojoj će se moći tražiti rješenja za brojne nagomilane probleme u HNŽ.

On je, također, rekao da HDZ BiH i SDA moraju preuzeti potpunu odgovornost u HNŽ budući da će njihovi ministri sjediti u Vladi. Novoizabrani premijer HNŽ Nevenko Herceg (FDZ) ustvrdio je da je neophodno staviti privredu ispred politike te inicirati ozbiljniji privredni razvoj te da, stoga, od skupštinskih zastupnika očekuje da budu partneri u ostvarivanju zadatih ciljeva.

Govoreći o mjerama ekonomske politike i daljnjoj stabilizaciji budžeta, Herceg je najavio smanjenje javne potrošnje i provođenje restriktivnih mjera politika ušteda gdje je to moguće te iznio da se ovogodišnji budžet ne može nazvati razvojnim.

- Do sada nije bila praksa da se, kako naš narod kaže, pružimo onoliko koliko se možemo pokriti, a već je izvjesno da je naš proračun u fazi potrebe za deficitom i nećemo bježati od rebalansa. Ova vlada u naslijeđe dobiva dubiozu od 118 milijuna KM po raznim osnovama, među kojima je i nekoliko tisuća tužbi proračunskih korisnika, ali i značajan dug prema ranije presuđenim sudskim presudama koje opterećuju i dovode u pitanje stabilnost proračuna - naveo je Herceg.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ Šerif Špago kazao je da je vrlo bitno da premijer Herceg ima detektirane probleme te da je sada stvorena veća obaveza i Vladi i Skupštini da sve mjere i planove ubrzaju da bi nadoknadili izgubljeno vrijeme.

Opći izbori

Inače, u Vladi HNŽ, koja je formirana skoro godinu od održavanja općih izbora, iz starog saziva ostalo je čak pet ministara. Tako su u istim resorima: Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Oliver Soldo, ministar za pitanja boraca, Stjepan Krasić, ministar prometa i veza, te Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova, svi iz HDZ-a BiH, dok je Goran Opsenica novi ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite iz ove stranke.

Šest SDA-ovih resora

Uz Suada Hasandedića, koji je ponovo izabran za ministra građenja i prostornog uređenja, u novoj vladi iz SDA će sjediti Adnan Faladžić, ministar finansija, Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša, Željko Laketić, ministar privrede, Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.

Dnevni avaz