Neretva je zagađena i rizična za kupanje

Neretva
Agencija za vodno područje Jadranskog mora redovito vrši fizičko-kemijske i mikrobiološke analize rijeke Neretve na velikom broju mjesta, a najvažnije su one u Konjicu, Bačevici, Žitomislićima i Dračevu.

Savjet kupačima

Tako, posljednje analize koje je radila ova agencija pokazale su kako su u Neretvi trenutačno najprisutnije bakterije Escherichia coli i Eenterococcus faecali, koje mogu izazvati brojne zarazne bolesti. S obzirom na tu činjenicu, Šarac je u izjavi za naš list kazao da nije nimalo pametno kupati se u Neretvi.

-Svake godine isto govorimo, pa tako i ove. Naša je preporuka građanima da se ne kupaju u rijeci Neretvi. Sada dolazi ljeto i svakako da je skupo ići na Jadransko more, ali isto tako smatram da je previše rizično kupati se u Neretvi, kazao je Šarac. On još dodaje da je trenutačno najzagađeniji dio nizvodno od Carinskog mosta.

Zavod ne radi analize

Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a, prema riječima ravnatelja Enisa Čolakovića, ove godine nije radilo analize rijeke Neretve, a razlog tome je, navodi, nedostatak sredstava.

- Trenutačno nemamo sredstava za analize. Ogromna sredstva su potrebna da bi se odradile analize rijeke Neretve i njenih pritoka te da bi se dalo mišljenje o kvaliteti rijeke, kazao je Čolaković, koji je poručio da u Zavodu još ne znaju hoće li ove godine taj posao odraditi.

Treba napomenuti da na rijeci Neretvi još uvijek ne postoje uređaji za pročišćavanje otpadnih voda koji bi zasigurno otklonili veliki broj bakterija i na taj način smanjili rizik od brojnih bolesti koje prijete kupačima.

Dnevni list