Neplatišama se gasi struja, voda i telefon

Stara gimnazija u Mostaru

Neplatišama gradskih poslovnih prostora Grad Mostar bi napokon trebao stati u kraj.

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list

Ovaj put Gradska uprava je odlučila svim zakupcima koji već duže vrijeme ne izmiruju svoje obveze prema Gradu uskratiti usluge opskrbe eklektičnom energijom, vodom, telefonom i si. Godinama vlada potpuni kaos i nered s iznajmljivanjem poslovnih prostora zbog čega se gradska blagajna nedovoljno puni. Tako su se nakupila dugovanja viša od pola milijuna maraka zbog čega su oštećeni svi korisnici proračuna.

Zahtjev Elektroprivrede BiH

Gradsko vijeće je na zadnjoj sjednici usvojilo zaključak o uskraćivanju spomenutih usluga svima onima koji su zakupili gradske objekte i prostore, a ne plaćaju mjesečne zakupnine. Iz gradske Službe za imovinsko-pravne odnose Dnevni list doznaje kako su razlozi za donošenje ovakve odluke to što je Elektroprivreda BiH zatražila potpisivanje novih ugovora o opskrbi električnom energijom i ugovora o korištenju distributivne mreže za objekte i prostore u vlasništvu Grada Mostara. Budući da postoji određeni broj utuženih zakupoprimaca gradskih poslovnih prostora i objekata koji ne plaćaju zakupninu, tako se za spomenute poslovne prostore i objekte neće potpisivati navedeni ugovori do cjelokupne naplate utuženih iznosa zakupnine.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić, preko nadležnog odjela Gradske uprave i u suradnji s pružateljima usluga, trebao bi realizirati ovaj zaključak.

- Nadamo se da će se na ovaj način dugovi napokon naplatiti. Dužnika ima mnogo, iako je većina njih odavno utužena, naplata preko Suda ide jako sporo, tako da se nadamo kako će na ovaj način zakupci prostora u vlasništvu grada napokon izmiriti svoja dugovanja, kazao je za Dnevni list Zvonko Stanić, šef Službe za nekretnine.

Ostaje za vidjeti hoće li se isto uskoro početi primjenjivati i hoće li se na ovaj način uspjeti izmiriti sva dugovanja.

Zakonske mjere

Gradske vlasti su i ranije najavljivali razne 'akcije' kako bi neplatiše natjerali da isplate svoja dugovanja, no isto im nije polazilo za rukom. Nedavno je bilo govora o tome da će imena svih zakupaca gradskih poslovnih prostora koji redovito ne izmiruju svoje obveze objaviti javno, no do istoga nije došlo. Na spomenutom popisu se nalazilo 58 dužnika koji duginu tri i više zakupnina te čija dugovanja iznose nekoliko stotina maraka pa sve do onih većih koji Gradu duguju više od nekoliko desetaka tisuća maraka i koji mjesečnu najamninu nisu platili već 4 godine.

Gradske vlasti tvrde kako su pokušali svim zakonskim mjerama ne bi li naplatili spomenuta dugovanja, no isto se pokazalo kao neuspješno. Sudske tužbe često su uzaludne, budući da su sudski sporovi dugotrajni, a mnogi od njih završe bez rezultata jer se, recimo, ispostavi da su neplatiše u blokadi ili nemaju sredstava za isplatu.