Nekretnine stanova u Mostaru: Cijene stoje, stanovi se ne prodaju

Mostar

Očekuje se pad

Drastičan pad kupovne moći i sve lošiji životni standard, tvrde trgovci nekretninama, doveli su do velikog pada potražnje za stanovima u gradu. Prema mišljenju mnogih koji razmišljaju o kupovini stana, cijene stanova su i dalje previsoke s obzirom kakvi su sve stanovi i pod koju cijenu pokušavaju prodati.

Kako doznaje Dnevni list od direktora Agencije za trgovinu nekretninama Sivrić, Franje Sivrića, zainteresiranost onih koji žele postati vlasnici stana je svakim danom sve manja, a prema njegovim prognozama u idućem razdoblju očekuje se i daljnji pad potražnje. Po njegovom mišljenju, globalna recesiska kriza je uvelike zavladala bh. tržištem, te kako se oporavak od iste ne očekuje brzo.

- Potražnja za stanovima je u drastičnom padu, što je i logično s obzirom na situaciju koja trenutačno vlada na bh. tržištu. Bojim se da će se ovakva situacija nastaviti te da će doći do totalnog kolapsa u kupnji, kazao je Sivrić, naglasivši kako se pad prodaje bilježi najviše kod nekretinan čija prodaja ide preko banaka, budući da su kriteriji za kredite svakim danom sve stroži.

- Većina stanovništva je opterećena hipotekama i kreditima, a banke, koje svakodnevno postroživaju kriterije za dobivanje kredita postale su vrlo krute i nefleksibilne, formirane da pokupe profit, a ne da služe ljudima, istaknuo je Sivrić. Prema njegovim riječima, rijetki su oni koji se u današnje vrijeme odlučuju za kupnju stana.

- Uglavnom su to mladi bračni parovi koji nisu zaduženi te koji koriste povlastice na kupnju prve nekretnine, odnosno neplaćanje poreza od 5 posto, dodao je Sivrić, piše Dnevni list.