Nekoliko tisuća brucoša ove godine dolazi u Mostar

U prošlu akademsku godinu na Univerzitet "Džemal Bijedić" se upisalo 2200 brucoša, a na Sveučilište Mostar oko 3000 brucoša. Te brojke posljednjih godina su dosta slične, tako da se i ove godine očekuje sličan broj novi studenata, piše dnevni list.

No, točan broj će se znati tek nakon objavljenog natječaja, koji je trenutačno u razradi te bi isti uskoro trebao biti objavljen.

Prijave za upis studenata u prvu godinu studija po bolonjskom programu se počinju primati koncem mjeseca lipnja. Naime, na Univerzitetu će već od 15. lipnja studenti moći dostaviti svoje prijave za upis, a na Sveučilištu u razdoblju od 27. ovog mjeseca pa do 1. srpnja.

Svi oni koji se iz bilo kakvih razloga ne budu uspjeli prijaviti u ovom prvom roku, imat će priliku to učiniti i u rujnu, od 1. do 3. rujna, no tada će se primati prijave samo za studije na kojima ostane slobodnih mjesta nakon prvog roka. Broj slobodnih mjesta za drugi rok objavit će se na oglasnim pločama mostarskih sveučilišta.

Izbor pristupnika za upis na fakultete obavlja se razredbenim postupkom, prvi rok je planiran na mostarskom Sveučilištu od 5. do 9. srpnja, a drugi rok od 6. do 10. rujna 2010. Do 15. srpnja će komisija obaviti svoj dio posla što se tiče bodovanja i objaviti popis onih koji su primljeni na prvom roku.

Već nakon objave popisa, primljeni studenti moći će dostaviti svu potrebnu dokumentaciju za upis. Upisi u prvu godinu studija u prvom upisnom roku provodit će se od 12. do 16. srpnja, a u drugom roku od 13. do 17. rujna 2010. godine. Upisi na studije obavljaju se prema rezultatima postignutim u razredbenom postupku. Tako da će svi studenti do početka listopada biti upisani u novu akademsku 2011./2012. godinu.

Detalji o razredbenom postupku te o vremenu i mjestu održavanja ispita, pristupnici će doznati iz natječaja. Njime će se točno odrediti koliko koji fakultet može primiti novih studenata.

Studenti se u prvu godinu upisuju u statusu redovitih studenti, za koje sredstva osigurava Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta, te redovitih studenata koji sami plaćaju svoj studij te izvanrednih studenata, za koje sredstva osiguravaju poduzeća ili ustanove u kojima su zaposleni ili sami plaćaju troškove svog studiranja.

Dnevni list