Ne riješi li se uskoro problem, slijedi smjena čelnih komunalaca

Gradsko vijeće Mostara donijelo odluku o osnivanju javnog poduzeća za obavljanje komunalnih poslova - JP Komunalno, koje bi nastalo spajanjem JP Parkovi i JP Komos, ono do dan danas nije zaživjelo.

Zategnuti odnosi

Gradonačelnik Ljubo Bešlić je oštro najavio kako JP Komunalno mora profunkcionirati te kako nije bitno na koji način će se isto ostvariti. Uputio je i oštro upozorenje direktorima komunalnih poduzeća, v. d. direktoru JP Parkovi Draganu Krtaliću te direktoru JP Komunalno Esadu Pobriću da riješe zategnuti odnos kad je u pitanju ujedinjenje, jer bi u suprotnom, budući da je stanje neizdrživo, kao jedno od rješenja bila spomenuta smjena kompletnih nadzornih odbora i direktora, na što Grad Mostar kao njihov vlasnik ima potpuno pravo.Direktor JP Komunalno Esad Pobrić je podržao odluku gradonačelnika da se što prije krene s ujedinjenjem.
- Ja s Krtalićem nemam nikakvih nesporazuma, jedini problem je što sam ja imenovan kao direktor Komunalnog poduzeća prema odluci Gradskog vijeća, i imam zadatak napraviti Komunalno, a drugi ga žele rušiti. Krtalić misli kako ta odluka koju je donijelo Gradsko vijeće nije dobra te da je neprihvatljiva. Čitava poenta je u tome što se ne želi poštivati odluka Gradskog vijeća o ujedinjenju, kazao je Pobrić dodavši kako Krtalić devet mjeseci apsolutno nije komunicirao s JP Komunalno niti im je dostavljao račune o naplati, što mu je bila obveza.
- Kad sam ga pitao zašto ne dostavlja račune, on je kazao kako iste dostavlja Gradu, te da nema ništa s Komunalnim, i nakon što mu je Grad vratio račune, onda je iste donio meni u Komunalno da ih popišem. Ja ne mogu potpisati račune ukoliko nemam uredne komunalne dnevnike o urađenom poslu, kazao je Pobrić dodavši kako je tijekom jučerašnjeg dana popisao određene račune JP Parkovi koje je uputio Gradskoj upravi na naplatu.
- Problem nisu računi nego činjenica što Krtalić i dalje neće htjeti surađivati s Komunalnim, a to ne govori svojim djelatnicima. On svojim djelatnicima kaže da neće dobiti plaću jer ja nisam potpisao račune, što nije točno, kazao je Pobrić izrazivši nadu kako će gradonačelnik Bešlić učiniti sve kako do ovakvih problema više ne bi došlo.

Koči sistematizacija

V. d direktora Dragan Krtalić, JP Parkovi, kratko nam je kazao kako ne postoje nikakve nesuglasice između njega i Pobrića kazavši kako će poštivati Bešlićevu odluku.
- Gradonačelnik je obećao da će nam, ukoliko od Pobrića ne dobije račune, akontativno izvršiti uplatu izravno na račun, i mi očekujemo da će gradonačelnik ispuniti svoje obećanje, kazao je Krtalić.
Ujedinjenje u jedinstveno komunalno poduzeće vjerojatno koči i činjenica da je potrebno uraditi sistematizaciju radnih mjesta. U odluci koja je napisana 2006. dogovoreno je kako će JP Komunalno napraviti sistematizaciju radnih mjesta, budući da se neće moći preuzeti svi djelatnici.
Pobrić je kazao kako je sistematizacija usvojena na Nadzornom odboru ovoga poduzeća, te da ista kao bilo koji drugi radni akt jednog poduzeća nije sveto slovo te da se može mijenjati.
- Nikad nije bilo konkretnih primjedbi na spomenutu sistematizaciju, pozivao sam sve zainteresirane strane da se uključe kako bismo ispravili ono što nije dobro, kazao je Pobrić dodavši kako u odluci o ujedinjenju Gradskog vijeća stoji kako će djelatnici koji budu proglašeni viškom biti zbrinuti programom zbrinjavanja Gradske uprave.
Podsjetimo kako se problem komunalija povlači već nekoliko godina, ali je isti kulminirao pred same božićne blagdane kada je zapadni dio grada bio zatrpan smećem, iz razloga što su djelatnici JP Parkovi, zbog neisplaćenih četiriju plaća, u štrajku. Račun JP Parkovi je blokiran prije nekoliko mjeseci i to zbog naplate duga koji je ovo poduzeće imalo prema odlagalištu Uborak. Dug je nastao za vrijeme kada je poduzeće Parkovi bilo u stečaju, a budući da je čitav slučaj završio na sudu, na naplatu je došao dug u iznosu od 480 tisuća maraka, dio sredstava je odmah uzet s računa JP Parkovi, međutim, kako na istom nije bilo dovoljno sredstava da se pokrije čitav dug, račun je blokiran. Nakon što je Grad danima ''grcao u smeću'', gradonačelnik Bešlić je na sam doček Nove godine naložio da se riješi problem neodvoženja smeća iz zapadnog dijela grada. Odlukom Gradske uprave upućen je nalog JP Parkovi da započnu s uklanjanjem i odvoženjem smeća. Djelatnicima JP Parkovi uslijedio je mukotrpan posao uklanjanja nagomilanog smeća iz i oko pretrpanih kontejnera, odmah u prvim danima 2011. godine.

Piše: Ivana Previšić / dnevni-list.ba